Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vláda bude rokovať o rekodifikácii civilného procesu

najpravo.sk • 13.5. 2013, 13:31

Už túto stredu bude mať Vláda SR na programe rokovania Návrh Legislatívneho zámeru rekodifikácie civilného práva procesného.

Návrh zámeru bol predmetom riadneho medzirezortného pripomienkového konania a dňa 16.4.2013 bol prerokovaný Legislatívnou radou vlády Slovenskej republiky. Na rokovanie vlády Slovenskej republiky sa predkladá nové znenie materiálu so zapracovanými pripomienkami Legislatívnej rady vlády Slovenskej republiky. Materiál sa predkladá s jedným rozporom (Generálna prokuratúra Slovenskej republiky).

Prečítajte si tiež:
Generálna prokuratúra SR kritizuje legislatívny zámer nového OSP

Ministerstvo spravodlivosti SR v predkladacej správe konštatuje, že návrh legislatívneho zámeru bol aj predmetom odbornej diskusie, jeho znenie obdržali predstavitelia všetkých právnických profesií SR, pričom zástupcovia právnických profesií sa aj zúčastňovali na príprave a tvorbe predkladaného materiálu. Ideový základ návrhu legislatívneho zámeru bol predsedom, ako aj jednotlivými členmi rekodifikačnej komisie prednesený a následne publikovaný na viacerých konferenciách, prednáškach a stretnutiach. Bol prijatý pozitívne, rekodifikačná komisia nezaznamenala žiadnu zásadnú námietku voči novému koncepčnému riešeniu, hodnotovej orientácii pripravovaného kódexu alebo obsahovej stránke legislatívneho zámeru.

Prečítajte si tiež:
Kroky vlády na zvýšenie vymožiteľnosti práva na Slovensku

Navrhovaná právna úprava nových právnych predpisov má za cieľ vytvoriť lepšie možnosti pre efektívne súdnictvo, a teda aby sa zvýšila vymožiteľnosť práva, skrátila doba zbytočne dlhých súdnych konaní, eliminovali súdne prieťahy a vytvoril priestor pre kvalitnejšie súdne rozhodnutia, čím sa vytvorí predpoklad pre zvýšenie dôvery verejnosti v justičný systém. V legislatívnom zámere sú pomenované nedostatky aktuálnej právnej úpravy a navrhnuté sú nástroje na ich riešenie a tým zlepšenie súčasného stavu. Cieľom prác je rovnako i potreba zosúladenia právnej úpravy s Legislatívnym zámerom rekodifikácie Občianskeho zákonníka a vytvorenie koherentnej právnej úpravy civilného práva.

Prečítajte si tiež:
Rekodifikácia civilného procesu bude zrejme blesková

Výsledkom práce rekodifikačnej komisie, ktorá bola kreovaná 12. júla 2012 bolo vypracovanie legislatívneho zámeru, ktorý po schválení vládou Slovenskej republiky bude rámcom pre vypracovanie paragrafového znenia nových predpisov civilného procesného práva, ktoré nahradia Občiansky súdny poriadok. Konkrétne by malo ísť o Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok.

Legislatívny zámer sa člení do dvoch hlavných častí – Východiská návrhu právnej úpravy civilného procesu a Štruktúra návrhu právnej úpravy civilného procesu. Prvá časť obsahuje A. Východiská návrhu Civilného sporového poriadku a Civilného mimosporového poriadku; B. Východiská návrhu Správneho súdneho poriadku. Druhá časť legislatívneho zámeru sa podľa navrhovanej systematiky venuje jednotlivým častiam nových právnych predpisov, v takomto členení:

  • A. Civilný sporový poriadok: Základné zásady; Prvá časť – všeobecné ustanovenia; Druhá časť – konanie v prvej inštancii; Tretia časť – osobitné procesné postupy; Štvrtá časť – opravné prostriedky; Piata časť – záverečné ustanovenia;
  • B. Civilný mimosporový poriadok – Základné zásady; Prvá časť – všeobecné ustanovenia, Druhá časť – mimosporové konania; Tretia časť – záverečné ustanovenia;
  • C. Správny súdny poriadok: Základné zásady; Prvá časť – všeobecné ustanovenia; Druhá časť –všeobecné ustanovenia o konaní, Tretia časť – typy konaní; Štvrtá časť – opravné prostriedky v správnom súdnictve; Piata časť – záverečné ustanovenia.

Prečítajte si tiež:
ÚVAHA: Je rekodifikácia Občianskeho súdneho poriadku vôbec potrebná?

Nové znenie Legislatívneho zámeru rekodifikácie civilného práva procesného si prečítajte TU.

Zdroj: Vláda SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4693

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: