Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vianočné príspevky k dôchodkom nepodliehajú exekúcii

najpravo.sk • 22.9. 2014, 22:08

Slovenská komora exekútorov (SKE) upozorňuje dôchodcov, že vianočné príspevky k dôchodkom, ktoré tento mesiac schválila Národná rada Slovenskej republiky, nepodliehajú exekúciám.

„Vyplácanie vianočného príspevku upravuje z.č. 592/2006 Z.z. o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku v znení neskorších zmien a doplnkov. Podľa ustanovenia § 1 ods. 1 je tento príspevok definovaný ako štátna sociálna dávka. Na takúto dávku sa exekúcia nevzťahuje,“ uviedol prezident SKE Miroslav Paller.

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v diskusii poukázali na konkrétny príklad dôchodcu, voči ktorému je vedená exekúcia, má zablokovaný účet a na tento účet mu zároveň chodí dôchodok spolu s vianočným príspevkom. „V takejto situácii odporúčame dôchodcom, aby si v Sociálnej poisťovni vyžiadali doklad o poskytnutí vianočného príspevku k dôchodku a preukázali sa ním súdnemu exekútorovi. Ten následne umožní čerpanie tohto príspevku,“ povedal Paller. Alternatívou tohto postupu by bolo vyplácanie vianočných príspevkov Sociálnou poisťovňou poštovými poukážkami, a nie prevodom na účet.

Od 1. novembra 2013 musí poberateľovi dôchodku v exekúcii ostať 100 percent sumy životného minima, teda 198,09 eur mesačne. Na každú osobu, ktorú exekvovaný dôchodca vyživuje, sa pripočíta k nezraziteľnej čiastke ďalších 50 percent životného minima, teda 99,04 eur mesačne. Vianočných príspevkov k dôchodkom sa exekúcie netýkajú vôbec.

Slovenská komora exekútorov vníma veľmi citlivo situáciu seniorov, ktorí sa kvôli pôžičkám a finančným záväzkom bez zodpovedajúceho krytia dostali až do exekúcie. Preto na svojej stránke poskytuje praktické rady ľuďom, ako sa nedostať do exekúcie. Občanom v exekúcii zasa poskytuje bezplatnú poradňu, ktorá za rok činnosti pomohla vyše sedemsto ľuďom.

Zdroj: SKE
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1412

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: