Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ústavný súd preskúma ústavnosť plošného sledovania občanov

najpravo.sk • 15.10. 2012, 18:43

Skupina poslancov Národnej rady SR podá zajtra podanie na Ústavný súd SR, v ktorom žiada aby bolo plošné monitorovanie obyvateľov Slovenskej republiky podľa zákona o elektronických komunikáciách vyhlásené za protiústavné.

Na základe zákona o elektronických komunikáciách sa uchovávajú informácie o každom telefonickom hovore, textovej správe, či emaili, ktorý je odoslaný, vrátane informácií o tom kto, kedy, s kým telefonoval, kde sa vtedy nachádzal, komu a odkiaľ posielal email, či textovú správu, aký telefón alebo službu použil a mnoho ďalších. Takéto sledovanie občanov zo strany štátu predstavuje citeľný zásah do súkromného života, keďže sa vykonáva bez ohľadu na bezúhonnosť alebo čestnosť obyvateľov. Z ukladaných informácií pritom podľa výskumov možno zistiť viac ako z obsahu komunikácie, ktorá je predmetom oveľa prísnejšie regulovaných odposluchov.

"Po tom ako nás Generálna prokuratúra dvakrát odmietla, neostávalo nám nič iné ako vypracovať vzorové podanie na Ústavný súd SR a osloviť s ním poslancov. Oslovili sme všetky politické subjekty. Vzorové podanie však asi najviac zaujalo poslanca Poliačika, ktorý o ňom postupne presvedčil ďalších poslancov. Po dvoch rokoch našej práce sme tak vec konečne dotiahli na Ústavný súd. Všetkým poslancom, ktorí podanie podporili svojim podpisom, ďakujeme." uviedol Martin Husovec, právnik EISi.

"Som presvedčený, že čoskoro uvidíme výsledok nášho úsila v podobe nálezu Ústavného súdu SR, ktorým sa zruší účinnosť a následne aj platnosť napádaných ustanovení, čím dôjde k zastaveniu uchovávania údajov, ktorých rozsah a citlivosť spolu s nedostatočnými zákonnými zárukami proti zneužitiu týcto údajov proti občanom predstavuje výrazný a bezprecedentný zásah do práva na súkromný život. Takýto výsledok bude mať pre mňa ako aj pre všetkých občanov SR neoceniteľný význam v podobe zachovania nášho základného práva na súkromie zakotveného v Ústave SR ako aj v medzinárodných zmluvách" konštatuje Ľubomír Lukič, právnik EISi.

EISi je nezisková organizácia, ktorá sa zaoberá prienikom technológií, práva a informačnej spoločnosti. EISi slúži ako neuniverzitné centrum pre výskum internetového práva a práva duševného vlastníctva a popri tom aktívne bojuje za ochranu práv a slobôd internetových užívateľov, spotrebiteľov a poskytovateľov služieb.

Viac informácií a relevantné dokumenty nájdete TU (KLIKNITE)

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1900

Nový príspevok

Presne tak

Jozef Mihál sa potuloval po lese a márne hľadal čosi pod zub. Deň uplynul a on zostal hladný. Jeho srdce túžilo po kúsku syra. Práve zastal pred stromom, na ktorom sedel Richard Sulík a v zobáku držal krásny kus syra. Jozef Mihál si oblizol pysk a napadlo ho, že ten syr musí dostať. Začal sa Richardovi Sulíkovi zaliečať: -Richard Sulík, aký si len krásny, máš také jemné perie, krásny a mocný zobák a keby si tak mal aj taký krásny hlas aký si sám krásny… Richardovi Sulíkovi to veľmi zalichotilo, otvoril zobák a hlasno zakrákal, aby Jozef Mihál ukázal, že aj hlas má krásny. V tej chvíli mu syr vypadol a Jozef Mihál ho schmatol a so smiechom zjedol.

erno | 10.10.2012 07:01
PoUtStŠtPiSoNe
: