Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

ÚS SR sprevádzkoval digitalizačné pracovisko. Čo poskytne verejnosti?

najpravo.sk • 17.11. 2014, 21:04

Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej aj Kancelária ústavného súdu) v uplynulých dňoch uviedla do prevádzky špecializované digitalizačné pracovisko, ktoré je nevyhnutnou technologickou a personálnou súčasťou realizácie projektu „Digitalizácia objektov Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky“, ktorý je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Informatizácia spoločnosti – Tvoríme vedomostnú spoločnosť. Hlavným cieľom tohto - už druhého projektu Kancelárie ústavného súdu z európskych fondov - je skvalitnenie systémov získavania, spracovania, ochrany a využitia poznatkov a digitálneho obsahu Kancelárie ústavného súdu.

Vytvorením digitalizačného pracoviska v priestoroch sídla Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej aj „ústavný súd“) v Košiciach vznikli technologické podmienky pre digitalizáciu kultúrnych objektov. Je vybavené modernými technológiami určenými pre digitalizáciu rozhodnutí ústavného súdu, vrátane sťažností a návrhov, ktoré mu boli doručené ako aj audiozáznamov z pojednávaní ústavného súdu. Kancelária ústavného súdu tak sprístupní verejnosti zdigitalizované objekty v Centrálnej aplikačnej infraštruktúre a registratúre a Centrálnom dátovom archíve. Na digitalizačné pracovisko bola zakúpená potrebná technológia, prostredníctvom ktorej sa zabezpečí kvalitná a efektívna digitalizácia všetkých objektov (spisových materiálov, zvukových záznamov) Kancelárie ústavného súdu , čím sa podporí rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií.

Cieľom digitalizácie objektov je vytvorenie znalostnej bázy z archivovaných rozhodnutí ústavného súdu, ich sprístupnenie čo najširšiemu okruhu používateľov v lokálnych sieťach, prostredníctvom internetu, resp. špeciálnych informačných systémov a uchovanie obsahu pre ďalšie generácie.

Trvalý úžitok z jednotlivých cieľov projektu tak budú mať viaceré skupiny používateľov: široká verejnosť – občania, odborná verejnosť – pedagógovia, študenti, vedeckí pracovníci, komerčná sféra – podnikatelia, advokáti, štátna správa – súdy, polícia, prokuratúra ako aj samospráva.

Pre účely digitalizácie bude pripravených 12 983 rozhodnutí a podaní (spisov) a 298 audio záznamov. Predmetom digitalizácie budú spisy od roku 1992 do roku 2003 a audio záznamy od roku 1994 do roku 2012, ktoré sú archivované v Košiciach.

Spracovaním objektov do elektronickej podoby sa zvýši dostupnosť uchovávaných informácií pre všetkých používateľov projektu. Digitálna podoba zabezpečí možnosť práce s kópiami (predíde sa tak zničeniu originálov) a súčasne sa zefektívni a umožní štúdium objektov formou webového prístupu k dátam. Po predpokladanom ukončení tejto časti projektu v marci 2015 bude činnosť digitalizačného pracoviska Kancelárie ústavného súdu pokračovať a to v rámci deklarovanej udržateľnosti projektu, v ktorej budú spracované spisy až po súčasnosť.

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1312

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: