Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Týka sa problém obchodovania s ľuďmi aj Slovenska?

Kristína Jurišová • 5.3. 2013, 18:24

Obchodovanie s ľuďmi, tzv. „novodobé otroctvo", je globálnym problémom i napriek tomu, že otroctvo bolo v poslednej krajine - Mauretánii zrušené (až) v roku 1980. Takýto nelegálny obchod sa dotýka i Slovenskej republiky hlavne ako krajiny tranzitnej a zdrojovej. Rada Európy vypracovala anketu, kde položila 1479 respondentom otázku: „Týka sa problém obchodovania s ľuďmi aj Slovenska?". Na otázku odpovedalo 27,5 % ľudí – nie, 29,5 % ľudí­ - áno, poznám také prípady osobne a 43,1 % ľudí - áno, čítal/počul som o tom.[1] Výsledkom je skutočnosť, že respondenti si uvedomujú reálnu hrozbu možnosti stretnúť sa s obchodovaním s ľuďmi aj vo svojom okolí, čo je v rámci prevencie dobré a pomerne veľké percento respondentov sa vyjadrilo, že dokonca pozná osobne takéto prípady. Slovenský Trestný zákon (z. č. 300/2005 Z. z., v znení neskorších predpisov) vo svojej osobitnej časti, konkrétne v prvom dieli druhej hlavy, upravuje skutkovú podstatu trestného činu obchodovania s ľuďmi (§ 179). Tento diel obsahuje trestné činy proti slobode a je odrazom implementácie Protokolu o prevencii, potláčaní a trestaní obchodovania s ľuďmi, s ktorým vláda SR vyslovila súhlas 20. júna 2001.

Na Slovensku existuje Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality, ktoré sídli v Košiciach a venuje sa aj zberu dát a vytváraniu štatistických informácii z oblasti obchodovania s ľuďmi. Toto centrum bolo zriadené ako zariadenie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky na základe zákona č. 583/2008 Z. z. o prevencii kriminality a inej protispoločenskej činnosti o zmene a doplnení niektorých zákonov.[2] Práve zo štatistiky kriminality obchodovania s ľuďmi sú známe údaje o jednotlivých prípadoch, stíhaných a vyšetrovaných osobách, ako i obetiach.

Za uplynulý rok 2012 bolo zistených 23 trestných činov obchodovania s ľuďmi. Toto číslo bolo za posledné štyri roky najvyššie. Celkový počet stíhaných a vyšetrovaných osôb v Slovenskej republike za tento rok bolo 16, konkrétne 4 ženy a 12 mužov.[3] Páchateľmi boli najčastejšie muži z Košického kraja v priemernom veku 43 rokov.

Pokiaľ ide o obete ako jednotlivcov ich počet dosiahol číslo 18, pričom nikoho neprekvapí, že prevyšuje počet obetí žien, ktorých bolo 13. Muži by si mali začať dávať tak isto väčší pozor, lebo za posledné roky majú štatistický nárast. Za minulý rok bolo zistených 5 obetí mužov. Najčastejšou obeťou bola žena, opäť z Košického kraja, s priemerným vekom 23 rokov.[4]

Od roku 2006 do dnes sa realizuje v súvislosti s Národným programom boja proti obchodovaniu s ľuďmi aj Program podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. Subjekty, ktoré realizujú tento program sú štátny tajomník Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (národný koordinátor pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi), zástupcovia ministerstva, zástupcovia určených ústredných orgánov štátnej správy a samosprávy. Na programe spolupracujú aj mimovládne organizácie Medzinárodná organizácia pre migráciu IOM Bratislava, Slovenská katolícka charita, Slovenské krízové centrum DOTYK, Občianske združenie NÁRUČ. Tento program zabezpečuje pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi najmä vo forme finančnej podpory, sociálnej pomoci, psychoterapeutických služieb, právneho poradenstva, zdravotnej starostlivosti, rekvalifikačných kurzov, 90 dňovej doby krízovej starostlivosti, pomoci pri dobrovoľnom návrate do Slovenskej republiky... Na základe obetí, ktoré boli zaradené práve do Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi sú k dispozícii štatistické údaje. Za rok 2012 bol počet zaradených obetí 22. Žien bolo 13, mužov 6 a 3 deti. Celkový počet obetí je za uplynulé štyri roky najnižším počtom obetí zaradených do tohto programu.

Vo všeobecnosti je účel využitia obetí obchodovania s ľuďmi veľmi široký. V Indii najčastejšie takéto obete „pracujú" v továrni resp. v baniach naproti tomu v Sudáne slúžia ako sexuálny otroci alebo domáci sluhovia. Slovenské obete obchodovania s ľuďmi boli využívané za minulý rok na následný účel vykorisťovania. V 15 prípadoch išlo o sexuálne vykorisťovanie, za ním sa umiestnilo nútené žobranie v 5 prípadoch. Nútená práca a nútený sobáš, ako forma vykorisťovania bola potvrdená po 3 prípadoch v každej z týchto foriem.[5]

Obchodovanie s ľuďmi najčastejšie začína náborom alebo ponukou pracovnej príležitosti. Vo väčšine prípadov je takáto ponuka spojená s cestou do zahraničia. Organizované skupiny zamerané na obchodovanie s ľuďmi zneužívajú najmä absenciu informácií, či ťažkú sociálnu v dnešnej dobe i ekonomickú situáciu človeka - obete.

Bc. Kristína Jurišová
študentka Právnickej fakulty TU 

Citácie:

[1] „Týka sa problém obchodovania s ľuďmi aj Slovenska?". [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupné na internete

[2]Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality, Ministerstvo vnútra SR. [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupné na internete.

[3] Štatistika. Obchodovanie s ľuďmi, Ministerstvo vnútra SR. [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupné na internete.

[4]Obchodovanie s ľuďmi a Slovenská republika, Ministerstvo vnútra SR [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupné na internete.

[5]Program podpory a ochrany obetí, Ministerstvo vnútra SR. [online]. [cit. 5.3.2013]. Dostupné na internete.

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2189

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: