Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Tomáš Borec: Sudcovia sú nútení ukladať neprimerane vysoké tresty

najpravo.sk • 9.7. 2012, 15:22

Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa zúčastnil parlamentnej hodiny otázok a odpovedí, na ktorej sa venoval hodnoteniu stavu v Zbore väzenskej a justičnej stráže.

Uviedol, že príslušníci zboru musia zabezpečovať dvadsaťštyrihodinovú starostlivosť obvineným a odsúdeným v ústavoch, ktoré dnes máme značne preplnené. Kapacita našich zariadení je 10 798 miest, no v skutočnosti je v nich umiestnených 11 069 obvinených a odsúdených. Navyše toto číslo má tendenciu pomerne rýchlo rásť. Súčasná situácia pritom nie je ani tak dôsledkom skutočného vývoja kriminality, ale skôr nie práve najlepšie nastavenej trestnej politiky štátu.

„Pravidlá výpočtu trestov sa totiž v minulosti spolu so samotným trestnými sadzbami v zásade iba sprísňovali. V konkrétnych situáciach sme potom svedkami, keď sú sudcovia nútení ukladať neprimerane vysoké tresty aj za niektoré spoločensky relatívne menej závažné trestné činy. Dovolím si pritom povedať, že v niektorých prípadoch núti zákonodarca sudcov ukladať vyslovene nespravodlivé tresty, pričom nemám na mysli len populárnu tému užívania tzv. mäkkých drog." uviedol minister Borec

Nie novým väzniciam, áno elektronickým náramkom

V kontexte záväzkov v oblasti konsolidácii verejných financií sa ministerstvo nechce vydať cestou budovania nových väzníc. Chce využiť tie ubytovacie kapacity, ktoré má aktuálne k dispozícii a prijať opatrenia k využitiu existujúcich ubytovacích kapacít, ktoré sú nevyužité najmä na tzv. otvorených oddeleniach. Ide približne o 200 miest pre odsúdených zaradených v minimálnom tzv. minimálnom stupni stráženia.

„Som však za to, aby sme radšej neprimerané prísne pravidlá zmierňovali a uprednostňovali alternatívne tresty a ďalšie tzv. odklony tak, aby sa trest odňatia slobody vnímal až ako najkrajnejšie riešenie. Pozitívnym vedľajším efektom takýchto zmien v trestnej politike potom bude aj zmiernenie tlaku na kapacity Zboru väzenskej a justičnej stráže. Veľmi dôležitou úlohou, pred ktorou stojí zboru a ministerstvo spravodlivosti je dôsledné posúdenie možnosti zaviesť elektronické monitorovanie osôb a tak vytvoriť predpoklady pre častejšie ukladanie trestu domáceho väzenia. Takýmto spôsobom na jednej strane môžeme spravodlivo potrestať páchateľov určitých trestných činov. Na strane druhej takýto odsúdený môže naďalej chodiť do práce, starať sa o rodinu a platiť dane. V tomto smere analyzujeme či a v akom rozsahu by bolo vhodné na Slovensku zaviesť systém tzv. elektronických náramkov." uviedol ďalej minister

Hľadajú sa zdroje na primerané finančné ohodnotenie príslušníkov zboru

Kým niektoré opatrenia sú dlhodobým procesom, okamžite mieni ministerstvo zefektívniť niektoré procesy vnútri zboru.

„Úlohou nového generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže nie je prinášať do zboru revolúciu, ale skôr postupnými a systematickými krokmi odstraňovať nedostatky a neefektivitu v jednotlivých ústavoch. Podľa mojich informácii už začal v tomto smere konať a verím, že sa čoskoro dostavia pozitívne výsledky vo fungovaní a bezpečnosti jednotlivých ústavov. Z pozície ministra spravodlivosti alebo ministerstva sme v súčasnosti s novým vedením Zboru väzenskej a justičnej stráže prijali niektoré zmeny organizačného charakteru, či už ide o personálne a disciplinárne právomoci, resp. o opatrenia na zefektívnenie verejného obstarávania. Najmä v oblasti verejného obstarávania ministerstvo spravodlivosti pod mojim vedením prijalo opatrenia, ktoré zvyšujú kontrolu nad vynakladaním peňazí daňových poplatníkov v zbore. V neposlednom rade máme pri racionalizačných opatreniach na pamäti aj otázku hľadania zdrojov na primerané finančné ohodnocovania náročnej práce príslušníkov zboru." dodal záverom minister Tomáš Borec.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: Slovenská komora advokátov 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1756

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: