Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Titul „docent" a „profesor" zrejme skončí

najpravo.sk • 24.4. 2014, 18:57

Národný program reforiem v Slovenskej republike za rok 2014 tento týždeň schválila Vláda Slovenskej republiky. Reformy sa majú týkať aj vysokého školstva.

Financovanie vysokých škôl

Systém financovania vysokoškolského školstva by mal byť zmenený tak, aby boli primárne zabezpečené študijné odbory s väzbou na rozvoj hospodárstva, prípadne zabezpečujúce verejné potreby (zdravotníctvo, pedagogickí zamestnanci a pod.), a aby bol vo všetkých odboroch zabezpečený optimálny počet absolventov.

Pri financovaní vzdelávania a inštitucionálnom financovaní výskumnej činnosti vysokej školy by mal byť zavedený systém merateľných cieľov, ktoré vysoká škola dosiahne v relevantnom období. Tieto ciele budú vychádzať z poslania a dlhodobého zámeru vysokej školy, prípadne z potreby systémovej zmeny (v rokoch 2015 – 2020 preferencia na vytváranie profesijne orientovaných bakalárskych študijných programov), a ich nastavenie bude otázkou rokovaní medzi vysokou školou a ministerstvom. Výška dotácie bude v konečnom dôsledku závislá od schopnosti vysokej školy naplniť dohodnuté ciele.

Kvalita štúdia

Nový zákon o vysokých školách bude založený na posilnení autonómie verejných a súkromných vysokých škôl v akademických otázkach, posilnení zodpovednosti a kompetencií manažmentu vysokej školy a užšej väzbe verejných vysokých škôl so súkromným sektorom.

Otvorenie systému

Zámerom vlády je zjednodušenie procesu akreditácie. Namiesto študijných programov by sa mali akreditovať študijné odbory. V rámci otvorenia vysokých škôl sa navrhne zrušenie vedecko-pedagogických a umelecko-pedagogických titulov „docent" a „profesor" a ponechanie len príslušných funkčných miest, čím sa akademická kariéra stane podľa vlády flexibilnejšou a systém sa otvorí aj záujemcom zo zahraničia, prípadne ľuďom z praxe. Pre zlepšenie atraktívnosti akademického prostredia je samozrejme potrebné zlepšenie financovania systému. Jedným z takýchto krokov by malo byť zvýšenie miezd pedagógov vysokých škôl o 5% v roku 2014.

Účinnosť nového zákona je plánovaná od septembra 2015, návrh by mal byť predložený v priebehu roka 2014.

Zdroj: Vláda SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 978

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: