Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdna rada podala návrh na odvolanie odsúdeného sudcu

najpravo.sk • 12.12. 2013, 06:29

Súdna rada Slovenskej republiky na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku Špecializovaného trestného súdu sp. zn. BB - 4T/35/2007 v spojení s uznesením Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sp. zn. 5 To 4/2013 z 21. novembra 2013 vo veci obžalovaného JUDr. Igora Škultétyho, sudcu Okresného súdu Bratislava V na svojom 12. zasadnutí, podľa čl. 147 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky predložila prezidentovi Slovenskej republiky návrh na odvolanie JUDr. Igora Škultétyho z funkcie sudcu podľa § 18 ods. 1 písm. a) a ods. 3 zákona č. 385/2000 Z. z. v znení neskorších predpisov.

Čo hovorí uvádzané ustanovenie § 18 ods. 1 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich?

Prezident na návrh súdnej rady sudcu odvolá

  • a) na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku za úmyselný trestný čin,
  • b) ak bol právoplatne odsúdený za trestný čin a súd v jeho prípade nerozhodol o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody,
  • c) na základe rozhodnutia disciplinárneho senátu pre čin, ktorý je nezlučiteľný s výkonom funkcie sudcu,
  • d) ak zanikla jeho voliteľnosť do Národnej rady Slovenskej republiky.

Uvedené ustanovenie upravuje obligatórne odvolanie sudcu z funkcie. Odsek 2 citovaného zákonného ustanovenia pozná aj dôvody pre fakultatívne odvolanie sudcu. Prezident na návrh súdnej rady môže (teda nemusí) sudcu odvolať, aj vtedy, ak

  • a) mu zdravotný stav dlhodobo nedovoľuje, najmenej počas jedného roka, riadne vykonávať sudcovské povinnosti,
  • b) dosiahol vek 65 rokov.

Ak teda nastanú dôvody na odvolanie z funkcie sudcu, či už obligatórne alebo fakultatívne, súdna rada musí predložiť prezidentovi návrh na odvolanie sudcu. Dňom, keď bolo sudcovi doručené rozhodnutie o odvolaní, funkcia sudcu zaniká.

V danom prípade oznámil dňa 21. novembra 2013 predsedovi Súdnej rady SR JUDr. Milan Karabín, predseda senátu Najvyššieho súdu SR, že uznesením Najvyššieho súdu boli zamietnuté odvolania obžalovaného Igora Škultétyho a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorým bol obžalovaný Igor Škultéty uznaný za vinného z trestného činu prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody podľa § 160a ods. 1 a 2 Trestného zákona (140/1961 Zb.).

Sudca bol odsúdený podľa § 160a ods. 2 starého Trestného zákona na trest odňatia slobody vo výmere 2 roky. Výkon trestu odňatia slobody sa podmienečne odložil, pričom súd určil skúšobnú dobu vo výmere 30 mesiacov. Zároveň súd uložil peňažný trest vo výmere 100.000 Sk (3319,40 eur). Pre prípad, že by bol výkon peňažného trestu úmyselne zmarený, ustanovil sa náhradný trest odňatia slobody vo výmere 6 mesiacov. Súd obžalovanému uložil trest zákazu činnosti - výkonu zamestnania, povolania alebo funkcie s rozhodovacou právomocou v orgáne verejnej moci na dobu 5 rokov. Rozsudok nadobudol právoplatnosť dňa 21. novembra 2013.

Zdroj: Súdna rada SR, ASPI
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1798

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: