Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Študenti, chystáte sa na brigádu do krajín EÚ?

najpravo.sk • 23.5. 2014, 14:23

Ak študent odíde cez letné prázdniny za prácou do zahraničia (do krajín Európskej únie vrátane Švajčiarska, Nórska, Lichtenštajnska a Islandu) a na Slovensku nie je dobrovoľne poistený, nemá voči Sociálnej poisťovne žiadne povinnosti. Ak však je takýto študent dobrovoľne poistený, má dve možnosti:

  • buď sa z dobrovoľného poistenia v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne odhlási alebo
  • bude platiť poistné na dobrovoľné poistenie naďalej.

Ak v súvislosti s výkonom zárobkovej činnosti v členskom štáte EÚ vznikne študentovi v danej krajine povinné nemocenské poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti, dochádza priamo zo zákona k zániku jeho dobrovoľného nemocenského poistenia a dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti (v prípade ak sám nepodal odhlášku), keďže legislatíva EÚ neumožňuje prekrývanie obdobia tohto povinného poistenia v členskom štáte EÚ s dobrovoľným poistením na území SR. Po skončení povinného poistenia v členskom štáte únie mu tieto dobrovoľné poistenia (nemocenské a v nezamestnanosti) zo zákona zasa vzniknú, t. j. budú pokračovať.

Ak študent ešte pred odchodom na brigádu v zahraničí podá odhlášku z dobrovoľného nemocenského poistenia a z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, toto dobrovoľné poistenie mu zanikne na základe prejavu jeho vôle a po návrate zo zahraničia (z členského štátu EÚ) môže byť znovu dobrovoľne poistený len vtedy, ak opätovne v pobočke Sociálnej poisťovne podá prihlášku.

Dobrovoľné dôchodkové poistenie študentovi trvá, resp. nedochádza k jeho zániku aj vtedy, ak mu v súvislosti s výkonom zárobkovej činnosti vzniklo v členskom štáte EÚ povinné dôchodkové poistenie. Ak nechce platiť dobrovoľné dôchodkové poistenie počas výkonu činnosti v členskom štáte EÚ, musí sa z dobrovoľného dôchodkového poistenia v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne odhlásiť.

Sociálna poisťovňa tiež odporúča študentom, aby si pri odchode zo zahraničia späť na Slovensko priamo v danej krajine preverili, či ich zamestnávateľ zaevidoval na príslušnom úrade sociálneho zabezpečenia a či za nich platil poistné. Ak áno, mali by si vyžiadať potvrdenie o období sociálneho poistenia v danej krajine (formuláru E 104), ktoré vystavuje príslušná inštitúcia daného štátu. Následne pri uplatňovaní svojich nárokov na jednotlivé dávky v budúcnosti budú mať výrazne zjednodušenú pozíciu vo vzťahu k Sociálnej poisťovni, resp. akejkoľvek inej príslušnej inštitúcii ktoréhokoľvek členského štátu EÚ, keďže preukázať výkon činnosti v zahraničí (obdobie poistenia a výška odvedeného poistného), najmä letných brigád v minulosti, môže byť neskôr mimoriadne zložité. Zoznam príslušných inštitúcií je dostupný na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2165

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: