Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Strach o ohrozenie nezávislosti sudcov a súdnej moci

najpravo.sk • 30.9. 2011, 12:30

Združenie sudcov Slovenska v súvislosti s uskutočňovanou reformou súdnej moci na Slovensku vyzvalo Ministerstvo spravodlivosti SR ako aj Národnú radu SR, ktorá novely statusových a iných zákonov týkajúcich sa sudcov a súdnej moci schvaľuje, aby dodržiavali medzinárodné štandardy a ústavné princípy, na ktorých je Slovenská republika ako demokratický a právny štát založená.

Združenie sudcov Slovenska vo svojej výzve uviedlo, že v poslednom čase sme svedkami rozsiahlych legislatívnych zmien týkajúcich sa postavenia sudcov, výberových konaní, zložení výberových komisií, disciplinárnych senátov, prechodu viacerých právomocí na ministra spravodlivosti, znižovania platov sudcov a ich sociálneho zabezpečenia a v neposlednom rade aj rozsiahlej dehonestácie a škandalizácie sudcov a ich práce.

Vzhľadom na narastajúci rozmer týchto útokov na súdnu moc sa Združenie sudcov Slovenska obrátilo na medzinárodnú a aj európsku asociáciu sudcov (UIM a EAJ) so žiadosťou o pomoc a zaujatie stanoviska k legislatívnym zmenám, ktorá sa na Slovensku udiali resp. sa ešte len udiať majú.

Európska asociácia sudcov na rokovaní v Istanbule dňa 4. septembra 2011 jednohlasne schválila rezolúciu, v ktorej zároveň upozornila príslušné štátne orgány Slovenskej republiky, aby zabezpečili svetovo uznávané štandardy nezávislosti súdnej moci, tieto vždy dodržiavali a neprijímali žiadne opatrenia, ktoré by ich mohli kompromitovať.

Európska asociácia sudcov vyjadrila vážne obavy, že viacero z predmetných noviel vedie k zvýšeniu celkového vplyvu vlády na súdnu moc a k ohrozeniu nezávislosti sudcov a súdnej moci, a to najmä pokiaľ ide o:

  • výber, menovanie a kariérny postup sudcov, nakoľko je evidentné, že navrhované zmeny v zložení výberových komisií, v ktorých viac než polovicu členov menuje minister, je krok nesprávnym smerom a proti súčasným tendenciám všetkých medzinárodných štandardov,
  • disciplinárne konania, keďže prenesenie právomoci iniciovať konanie na člena vlády porušuje rovnováhu mocí a takéto opatrenie nemôže priniesť zvýšenie dôvery v súdnu moc a môže zvýšiť podozrenie z politického zásahu.
  • neoprávnenú kritiku súdnej moci, nemiestne kritizovanie súdnych rozhodnutí, špecifické komentáre vyjadrujúce nepodložené pochybnosti o správnosti súdnych rozhodnutí rovnako ako urážlivé výroky predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci na adresu sudcov a súdnej moci ako takej. Zdržanie sa týchto praktík je najefektívnejším spôsobom ako zvýšiť dôveru v súdnu moc. Inak takáto kritika nielen formuje prostriedky na vytváranie neprimeraného nátlaku na predstaviteľov súdnej moci, ale môže podkopať dôveru a rešpekt, ktorý obyvatelia majú v ich právny systém,
  • platové pomery sudcov – je potrebné zabezpečenie odmeňovania sudcov zodpovedajúce vážnosti ich profesie a stupňu ich zodpovednosti vo výške, ktorá ich chráni pred tlakom namiereným na ovplyvňovanie ich rozhodnutí a všeobecne na ich správanie pri výkone ich funkcie, zabezpečujúce aspoň minimálne zvyšovanie platov v súvislosti so zvyšovaním životných nákladov a zároveň neprijímať žiadne opatrenia, ktoré by mohli ohroziť vyššie uvedené princípy, ktoré sú základnými pre zachovanie demokracie a právneho štátu.

V tejto súvislosti Európska asociácia sudcov napomenula všetky sféry výkonnej moci, aby sa stránili všetkých nebezpečných prejavov narúšajúcich nezávislosť súdnej moci neprimeranou kritikou súdnych rozhodnutí, upozornila, že žiadna z ostatných mocí v štáte sa nemôže pod zámienkou zodpovednosti snažiť o získanie neprimeraného vplyvu na súdnu moc, nakoľko iba transparentnosť konaní a riadne odôvodnenie súdnych rozhodnutí sú prostriedky garantujúce zvýšenie dôvery v súdnu moc.

Združenie sudcov Slovenska v tejto súvislosti požiadalo výkonnú a zákonodarnú moc v Slovenskej republike, aby vyvinuli maximálne úsilie na odstránenie nesúladu prijatých noviel tzv. „sudcovských zákonov" s medzinárodnými štandardmi a Ústavou SR, v rámci prebiehajúceho legislatívneho procesu o ich ďalších novelách zohľadnili pripomienky odbornej sudcovskej verejnosti a aby pri realizácii reformy súdnej moci rešpektovali Združenie sudcov Slovenska a súdnu moc ako rovnocenného partnera a priznali jej postavenie, ktoré jej v demokratickom právnom štáte, v súlade s princípom trojdelenia štátnej moci prináleží.

Združenie sudcov Slovenska je presvedčené, že len týmto spôsobom sa Slovensko vyhne obdobným negatívnym hodnoteniam na medzinárodnej úrovni a nastúpi cestu skutočnej reformy justičného systému, ktorá povedie k zefektívneniu súdnych konaní, zlepšeniu vymožiteľnosti práva a v neposlednom rade k zvýšeniu dôvery občanov v sudcov a súdnu moc.

Zdroj informácií: www.zdruzenie.sk
Plné znenie výzvy ZSS nájdete TU (KLIKNITE)
Ilustračné foto: www.sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1649

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: