Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Stanovisko MS SR k zverejneniu zmluvy bez ceny

najpravo.sk • 10.1. 2012, 11:14

Ministerke Žitňanskej záleží na dodržiavaní pravidiel, ktoré presadila pri povinnom zverejňovaní zmlúv. Súhlasila po dohode s riaditeľom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) s ďalšou komunikáciou ÚDZS a ministerstva pri vysporadúvaní sa so vzniknutou situáciou ohľadom zmluvy medzi ÚDZS a nemeckou spoločnosťou InEK o spolupráci pri vývoji a zavádzaní DRG systému na Slovensko, ktorú úrad pôvodne zverejnil bez ceny.

„Úprimne ma teší, že vyhral rozumný a konštruktívny prístup oboch zmluvných strán a aj po konzultáciách s ministerstvom spravodlivosti sa dohodli na zverejnení ako predpokladá zákon. Je to veľmi dôležitý signál pre všetky orgány a inštitúcie, ktoré majú povinnosť zverejňovať zmluvy.

Povinné zverejňovanie zmlúv nemožno brať na ľahkú váhu. Ide o významný protikorupčný nástroj, ktorého dobré fungovanie je v záujme občanov.

Mechanizmus, ktorý sme zaviedli je jednoduchý, no prísny zároveň - bez zverejnenia nemôže byť zmluva účinná. Opäť sa potvrdilo, že verejná kontrola má zmysel. Tento prípad je dôkazom pre všetkých občanov."

Tlak, ktorý následne po upozornení novinami vznikol, prispel k vyriešeniu problému ešte predtým ako narástol do zbytočne väčších rozmerov s drahými riešeniami", uviedla ministerka spravodlivosti po tom ako sa ÚDZS dohodol s nemeckou stranou na zverejnení ceny vyplývajúcej zo zmluvy.

Prvá reakcia ministerstva na upozornenie zo strany médií k postupu ÚDZS, ktorý zverejnil predmetnú zmluvu bez ceny

Ministerka spravodlivosti Žitňanská predložila a presadila jasné pravidlá zverejňovania zmlúv, ktoré v sebe zahŕňajú aj jednoduchý a prísny mechanizmus: bez zverejnenia nemôže byť zmluva účinná.

„Pravidlá povinného zverejňovania zmlúv sme nastavili dôkladne. Pamätali sme aj na zmluvy s medzinárodným prvkom a zákon zabraňuje obchádzaniu zverejňovania zmlúv kvôli medzinárodnému právu. Na základe medializovaných informácií som hovorila aj s predsedom úradu a upozornila ho na riziká vyplácania verejných prostriedkov na základe neúčinnej a eventuálne aj neexistujúcej zmluvy", uviedla ministerka Žitňanská. Dohodli sa tiež, že naši právnici budú komunikovať s úradom a budú k dispozícii v prípade potreby vyjasnenia niektorých otázok.

Podľa ministerstva mala byť zmluva zverejnená aj s cenou. Je irelevantné, že zmluva bola uzatvorená v zmysle medzinárodného práva súkromného a zmluvné strany sa dohodli, že ich právny vzťah sa bude riadiť nemeckým právom. Ministerstvo spravodlivosti práve preto, aby sa na obchádzanie zverejňovania zmlúv nezneužívalo medzinárodné právo súkromné vložilo do Občianskeho aj Obchodného zákonníka tzv. imperatívne normy. Keďže zákon sleduje cieľ dosiahnutia vysokej transparentnosti zmlúv a nakladania s verejnými prostriedkami je potrebné ustanovenia o povinnom zverejňovaní zmlúv použiť bez ohľadu na právo, ktoré je inak podľa predpisov medzinárodného práva súkromného pre zmluvu rozhodným.

Rovnako je podľa ministerstva nesprávne, že cena nebola zverejnená. Cena je tzv. pojmový znak zmluvy. Ak sa účinne nedohodli o pojmovom znaku, nemohli sa vlastne dohodnúť účinne na zmluve ako celku.

Ak by slovenská a nemecká strana nerešpektovali danú skutočnosť a aj napriek tomu plnili zmluvu bez právneho dôvodu, zakladá sa medzi nimi zodpovednosť za bezdôvodné obohatenie. To by malo za následok poškodenie najmä slovenskej strany, keďže je tu riziko, že by od nej mohla neskôr nemecká strana žiadať sumu vyššiu ako si neúčinne dohodli.

Ak by aj došlo k plneniu, je otázne ako by napríklad úrad účtoval o výdavku z verejných prostriedkov bez platného účtovného titulu.

Uvedené stanovisko ministerstva k zverejnenej zmluve ÚDZS bez ceny zostalo nemenné aj počas stretnutí so zástupcami ÚDZS. 

Zdroj: www.justice.gov.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu


Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1562

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: