Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Spoločnosť už založíte aj u notára. V Čechách...

najpravo.sk • 20.5. 2015, 16:52

Ministerstvo spravodlivosti Českej republiky v rámci programu elektronizácie justície spustilo novú aplikáciu, ktorá umožňuje notárom vykonávať online zápisy do obchodného registra a ďalších verejných registrov. Nábeh aplikácie v už existujúcom informačnom systéme prebiehal od začiatku mája a do ostrej prevádzky vstúpil vo všetkých notárskych kanceláriách už minulý týždeň.

Zapojením notárov ako alternatívy k činnosti registrových súdov sa celý proces zápisu do verejných registrov výrazne zjednoduší, zrýchli a bude dokonca aj lacnejší. Od 1. mája je totiž v účinnosti novela znižujúca súdne poplatky pri zápisoch vykonávaných notármi aj o niekoľko tisíc korún.

„Se zavedením online zápisů se původně počítalo již v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku od začátku roku 2014, ministři minulých vlád však ‚pozapomněli‘ vytvořit související legislativní normy a IT řešení. Tento rest jsme napravili a od zítra již podnikatelé mohou ušetřit až tisíce korun při zápisu společnosti do rejstříku,“ uviedol minister spravodlivosti Českej republiky Robert Pelikán.

Za vykonanie zápisu si notár naúčtuje poplatok 300 českých korún plus DPH, za spísanie notárskej zápisnice, ktorou sa osvedčí splnenie podmienok pre zápis 1000 Kč plus DPH. Účastníci registrového konania, ktorí dajú prednosť zápisu pri notárovi, v konečnom súčte zaplatia menej, pretože súdne poplatky budú nižšie než na registrovom súde. Napríklad poplatok za založenie (prvý zápis) akciovej spoločnosti predstavuje u notára 8 000 českých korún, zatiaľ čo na súde 12 000 korún. Rovnako tak vyjde lacnejšie aj založenie spoločnosti s ručením obmedzeným (prvý zápis), kde súdny poplatok u notára je 2700 korún a na súde 6000 korún. V prípade vykonávania zmien alebo doplnenia zápisu zaplatí účastník konania u notára 1000 korún, na súde 2000 korún. Súdne poplatky za zápis do verejných registrov, ktoré de facto predstavujú príjmy štátneho rozpočtu, odvedie notár registrovému súdu.

„Notářská komora nám pomohla nastavit a zprovoznit velice účinný nástroj, díky kterému bude například možné založit novou obchodní společnost výrazně jednodušeji a rychleji než doposud, navíc s nižšími náklady a bez rizik spojených s čekáním na vyřízení věci u soudu. Jestliže si zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, jenž nabyl účinnosti v rámci rekodifikace civilního práva na začátku loňského roku, kladl za cíl zkvalitnit podnikatelské prostředí v České republice, potom k faktickému naplnění tohoto legislativního přání dochází právě v těchto dnech,“ doplnil k významnému rozšíreniu možností pre zápis skutočností do obchodného registra Robert Pelikán.

Minister ďalej pripomenul, že v súvislosti so zavedením možnosti vykonávať zápisy notármi by mala rovnako klesnúť administratívna záťaž registrových súdov, čo vyplýva aj z vyjadrenia prezidenta Notárskej komory ČR Radima Neubauera: „Notář na základě sepsání podkladového notářského zápisu a po zaplacení soudního poplatku provede přímo zápis do veřejného rejstříku a ihned po provedení zápisu vydá osobě výpis z veřejného rejstříku s provedenými změnami. Zároveň zašle rejstříkovému soudu v elektronické podobě písemnosti do spisu a založí příslušné listiny do sbírky listin.“

Okrem obchodného registra budú môcť notári vykonávať priame zápisy aj do registra spolkov (spolky, odborové organizácie a i.), registra nadácií, registra všeobecne prospešných spoločností a i.

Zdroj: MS ČR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1792

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: