Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

SOCIÁLNA POISŤOVŇA RADÍ: Pri započítaní štúdia do dôchodku potrebujete vedieť, že...

najpravo.sk • 28.11. 2019, 15:56

Ak idete podať žiadosť o dôchodok, je dobré vedieť, že spôsob započítania doby štúdia na účely dôchodku sa menil od roku 2004. Inak sa počíta do tohto dátumu a inak pred ním.

Doba štúdia získaná pred 1. januárom 2004 sa považuje za riadne obdobie dôchodkového poistenia a teda hodnotí sa pre výpočet dôchodku. Sociálna poisťovňa spravidla podklady o dobe štúdia vo svojej evidencii nemá, a preto žiadateľ o dôchodok musí doklady o dobe štúdia predložiť pri spísaní žiadosti o dôchodok. Každé obdobie dôchodkového poistenia musí byť doložené hodnoverným dokladom, a preto aj poistenec, ktorý má ukončené vysokoškolské štúdium, musí predložiť nielen diplom a index, ale aj maturitné vysvedčenie.

Predložiť je potrebné originál alebo úradne osvedčenú fotokópiu. Za dobu učňovského štúdia sa predkladá učňovský list. Za dobu stredoškolského štúdia – maturitné vysvedčenie a za dobu vysokoškolského štúdia – diplom. Ak poistenec tieto doklady nemá, môže predložiť potvrdenie školy odkedy – dokedy štúdium trvalo.

Naopak, doba štúdia po 31. decembri 2003 sa započíta nie automaticky, ale len vtedy, ak bol poistenec dobrovoľne dôchodkovo poistený. Dôležitá je informácia, že za dobu štúdia po 31. 12. 2003 je možné zaplatiť poistné aj dodatočne a potom sa pre účely dôchodku započítava. Hodnotí z vymeriavacích základov, z ktorých bolo zaplatené poistné na dobrovoľné dôchodkové poistenie alebo dodatočne zaplatené poistné na dôchodkové poistenie.

Zdroj: TS SP
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 850

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: