Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sociálkári si môžu naďalej pokojne vyrábať dlžoby

najpravo.sk • 15.2. 2013, 16:12

Parlament včera neposunul do druhého čítania novelu Exekučného poriadku z dielne poslancov Ľudovíta Kaníka, Pavla Freša a Viliama Novotného, ktorá mala umožniť siahnuť v rámci exekúcie aj na sociálne dávky povinných.

„Cieľom tohto návrhu novely Exekučného poriadku bolo odstrániť zlý a nespravodlivý stav, ktorý vytvára súčasná právna úprava, na základe ktorého ľudia, ktorí sú poberateľmi dávok a príspevkov v hmotnej núdzi a nemajú iný oficiálny príjem, sa vďaka absolútnemu vylúčeniu týchto dávok a príspevkov z predmetu exekúcie vyhýbajú plateniu pohľadávok. Veriteľ sa stáva v tejto situácii bezmocným a títo sociálne odkázaní dlžníci si často ani nehľadajú prácu, ktorá by im priniesla oficiálny príjem, aby sa týmto exekúciám vyhli", uvádzali poslanci v návrhu.

Pre riešenie tejto situácie navrhli takú právnu úpravu, ktorá mala stanoviť za predmet, ktorý podlieha exekúcii aj dávky v hmotnej núdzi a príspevky k dávke, a to do výšky 1/3 priznanej sumy týchto dávok a príspevkov. Ďalším cieľom tohto návrhu novely Exekučného poriadku bolo tiež zabezpečiť, aby ľudia pre malé pohľadávky neboli zaťažovaní pri ich vymáhaní formou exekúcie nadmernými nákladmi, ktoré si ako odmenu účtujú exekútori.

„Je treba zrušiť ten systém, ktorý je dnes nefunkčný a nie je dobrý a ktorý by pomohol vrátiť všetkých občanov tejto krajiny pod jeden právny režim a ktorý by zabezpečil to, aby sme si všetci boli pred zákonom rovní." skonštatoval včera Ľudovít Kaník pri uvádzaní zákona.

Zo 139 prítomných poslancov za prijatie návrhu hlasovalo 56 poslancov, proti bolo 73 poslancov, 9 sa zdržalo a 1 nehlasoval. Z poslancov vládnej strany nepodporil tento návrh ani jeden poslanec, pozrite si ako hlasovali o tomto návrhu poslanci TU.

Pre porovnanie, v susednej Českej republike sociálne dávky štandardne podliehajú exekúcii. Vyplýva to zo znenia českého Občanského soudního řádu, na ktorý odkazuje aj Exekuční řád, ktorý ustanovuje, že ustanovení o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy se použijí i na výkon rozhodnutí srážkami z platu, z odměny z dohody o pracovní činnosti, z odměny za pracovní nebo služební pohotovost, z odměny členů zastupitelstva územních samosprávných celků a z dávek státní sociální podpory a pěstounské péče, které nejsou vyplaceny jednorázově. Srážky se dále provádějí z příjmů, které povinnému nahrazují odměnu za práci nebo jsou poskytovány vedle ní, jimiž jsou náhrada mzdy nebo platu, nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, důchody, stipendia, podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci, odstupné, popřípadě obdobná plnění poskytnutá v souvislosti se skončením zaměstnání, peněžitá plnění věrnostní nebo stabilizační povahy poskytnutá v souvislosti se zaměstnáním, úrazový příplatek, úrazové vyrovnání a úrazová renta."

Zdroj: NR SR, portal.gov.cz
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2586

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: