Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

SKE: Veritelia v niektorých exekúciách musia urýchlene doplniť svoje návrhy

najpravo.sk • 17.1. 2016, 18:20

Slovenská komora exekútorov vydala tlačovú správu, v ktorej upozorňuje všetkých veriteľov, ktorí vymáhajú svoje dlhy na základe zmenkových platobných rozkazov, že do 22. januára 2016 musia príslušnému súdnemu exekútorovi doplniť návrh na vykonanie exekúcie, inak bude exekúcia zrušená.

Národná rada Slovenskej republiky prijala 15. decembra 2015 novelu občianskeho súdneho poriadku, ktorá nadobudla účinnosť 23. decembra. Na základe tejto novely sa zo zákona aplikuje odklad všetkých exekúcií, pri ktorých je exekučným titulom zmenkový platobný rozkaz. Ak do tridsiatich dní veriteľ nedoplní svoj návrh o „rozhodujúce skutočnosti, týkajúce sa vlastného vzťahu s povinným“, teda dlžníkom, súd exekúciu zruší, upozornila Slovenská komora exekútorov.

Zmenkový platobný rozkaz vydáva súd vtedy, ak si veriteľ svoju pohľadávku zabezpečí prostredníctvom zmenky, ktorej uplynula lehota splatnosti, vysvetľuje v svojej správe komora.

Predmetná novela je podľa Slovenskej komory exekútorov ďalším nekoncepčným zásahom do exekučnej legislatívy. „Opäť raz zvíťazil politický pohľad nad snahou zvyšovať vymožiteľnosť práva na Slovensku. Neustále posilňovanie práv dlžníkov ich vedie k nezdravému presvedčeniu, že človek svoje dlhy nemusí splatiť,“ povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

O predmetnej novele sme písali na stránkach portálu najprávo.sk TU.

Zdroj: Slovenská komora exekútorov
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 938

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: