Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

SKE: Spolupráca nebankoviek s vybranými exekútormi sa neraz pohybuje na hrane zákona

najpravo.sk • 31.7. 2014, 08:03

Praktiky nebankových spoločností a firiem ponúkajúcich nekvalitný tovar by podľa Slovenskej komory exekútorov výrazne obmedzilo náhodné elektronické prideľovanie exekúcií. “Ak by nebankové spoločnosti či takzvaní “šmejdi” nemohli spolupracovať s vlastným vybraným exekútorom, ale boli by odkázaní na náhodné elektronické prideľovanie exekučných spisov, počet návrhov na exekúciu od týchto firiem by sa zaručene znížil,” povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Spolupráca nebankoviek, šmejdov či obchodníkov s pohľadávkami s vybranými exekútormi sa podľa Slovenskej komory exekútorov neraz pohybuje na hrane zákona. “Pri takzvaných veľkých veriteľoch sa vyskytujú nezdravé väzby medzi veriteľom a exekútorom. V minulosti sme boli viackrát svedkami neštandardných praktík takýchto spolupracujúcich exekútorov, ako je napríklad zahltenie súdov extrémnym množstvom podaní,” povedal Paller.

Slovenská komora exekútorov dlhodobo presadzuje zavedenie náhodného elektronického prideľovania spisov na krajovom princípe. Ide podľa nej o výrazný protikorupčný nástroj, ktorý by zrovnoprávnil veľkého veriteľa s bežným občanom, zlacnil exekučné konanie a zvýšil vymáhateľnosť práva. “Je mi veľmi ľúto, že hoci máme v podobe náhodného elektronického prideľovania exekúcií na krajovom princípe liek na mnohé dnešné problémy, súvisiace s exekúciami, stále nepadlo politické rozhodnutie o zavedení tohto systému do praxe,” poznamenal Paller.

Zdroj: Slovenská komora exekútorov
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1052

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: