Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rozvody dohodou na Slovensku nebudú

najpravo.sk • 29.6. 2012, 20:51

Len 17 hlasov zo 143 prítomných poslancov získal dnes poslanecký návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Juraja Drobu a Martina Poliačika na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Zákon tak neprešiel do druhého čítania a parlament sa s ním už nebude zaoberať.

Podľa predkladateľov tejto novely spolužitie manželov a ich vzájomné vzťahy sú súkromnou záležitosťou manželov, do ktorej by mal štát zasahovať len vo výnimočných patologických prípadoch, ako je domáce násilie a podobne.

Návrh zákona mal riešiť zjednodušenie rozvodu manželstva v dvoch základných rovinách. Mal zaviesť inštitút dohody o rozvode manželstva, ktorú by bolo možné uzavrieť vo forme notárskej zápisnice a v druhej rovine mal riešiť preskúmavanie príčin a dôvodov rozvodu manželstva v konaní pred súdom v prípade, že obaja manželia s rozvodom súhlasia. Mala sa ním zaviesť možnosť nahradiť skúmanie splnenia podmienok pre rozvod manželstva súdom súhlasným vyhlásením manželov.

Poslanecký návrh nezískal podporu ani ostatných opozičných strán. Portál najprávo.sk sa v ankete opýtal viac než 700 svojich čitateľov, či by mal súd pri rozvode manželstv a zisťovať príčiny rozvratu vzťahov medzi manželmi ak s rozvodom obidvaja súhlasia, pričom 53% opýtaných odpovedalo, že súd by v takomto prípade nemal zisťovať príčiny rozvratu vzťahov medzi manželmi.

„Nie je dôvod pre zisťovania príčin rozvratu manželstva a zasahovanie do intímnej sféry manželského spolužitia. V prípade manželstiev, z ktorých nepochádzajú maloleté deti, dokonca nevidíme žiadny dôvod podstúpiť konanie pred súdom, ktoré v súčasnosti trvá v priemere 6 mesiacov. Štát má vytvárať podmienky na realizáciu slobodných rozhodnutí jednotlivcov pokiaľ ide o vstup do manželského zväzku a podľa nášho názoru aj pre zrušenie manželstva rozvodom." uviedli Droba a Poliačik pri predkladaní svojho návrhu do Národnej rady SR. 

Ilustračné foto: stock.xchng

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1928

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: