Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rozsudok o treste smrti nad Dr. Ladislavom Csatárym

najpravo.sk • 30.7. 2012, 18:09

Posledné dni boli slovenské aj české médiá plné informácií o zadržaní nacistického zločinca Lászlóa Csatáryho, ktorého držia maďarské úrady v domácom väzení. Okamžite sa začalo hľadanie rozsudku, ktorým bol Csatáry odsúdený Ľudovým súdom v Košiciach v roku 1948 na trest smrti obesením. Tento rozsudok je najdôležitejším dokumentom pre žiadosť o vydanie Csatáryho na Slovensko.

Vyjadrenie ministerstva vnútra

Zoznam trestných spisov Ľudového súdu v Košiciach z roku 1948, medzi ktorými je aj spis dr. Ladislava Csatáryho, odovzdal do Štátneho archívu v Košiciach Krajský súd v Košiciach v júni 1986. Trestný spis dr. Ladislava Csatáryho má 48 listov. Obsahuje trestné oznámenie, zatykač, zápisnice z výsluchu svedkov, korešpondenciu s niekoľkými zainteresovanými inštitúciami, zápisnicu zo súdneho pojednávania dňa 8. júna 1944 a tzv. trestný list, kde je uvedený prijatý trest a jeho zdôvodnenie.

Spis neobsahuje rozsudok a pravdepodobne ho neobsahoval už pri preberaní z Krajského súdu v Košiciach. Súdna prax bola v tomto období pravdepodobne nasledovná: keďže ukladacie lehoty rozsudkov tejto kategórie trestných spisov boli dlhé (50 rokov a viac), rozsudky zo spisov boli pred odovzdaním do archívu (možno už hneď pri prvej manipulácii s trestnými spismi na niektorom zo súdov) ukladané na iné miesto. Tak sa do Štátneho archívu v Košiciach nedostal ani rozsudok dr. Ladislava Csatáryho. Toto konštatovanie vychádza zo skutočnosti, že u cca 90 % trestných spisov archívneho fondu Ľudového súdu v Košiciach rozsudky chýbajú. Nachádzajú sa len u takých spisov, kde boli rozsudky zrušené.

Štátny archív v Košiciach sa s prípadom dr. Ladislava Csatáryho stretol po prvýkrát v decembri 1994. V tomto roku archív navštívili zástupcovia Ministerstva spravodlivosti Kanady – Sekcia pre vyšetrovanie zločinov proti humanite a vojnových zločinov.

Ministerstvo spravodlivosti rozsudkom disponuje

Ministerstvo spravodlivosti SR uviedlo, že má k dispozícii overenú kópiu rovnopisu rozsudku nad vojnovým zločincom Lászlóm Csatárym. V najbližších dňoch vrátane víkendu bude tím Ministerstva spravodlivosti SR v spolupráci s kompetentnými orgánmi zvažovať ďalšie kroky tak, aby prispeli k čo najefektívnejšiemu a najrýchlejšiemu postupu v záujme spravodlivého potrestania vojnových zločinov. Najneskôr v pondelok bude MS SR informovať o podrobnostiach a ďalšom postupe.

Prečítajte si rozsudok o odsúdení Csatáryho na trest smrti

Pre prevzatie rozsudku kliknite sem (21,2 MB). Stiahnutie súboru môže trvať dlhšie.

Zdroj: MV SR, MS SR
Ilustračné foto: MV SR 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1556

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: