Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rozšírenie zákazu práce v maloobchode vo sviatky je účinné od 1. júna 2017

najpravo.sk • 3.5. 2017, 17:44

V zmysle platného Zákonníka práce možno vo sviatok zamestnancovi nariadiť prácu len výnimočne v zákonom presne definovaných nevyhnutných prípadoch, ak sa táto práca nemôže vykonať v pracovných dňoch (napr. naliehavé opravárenské práce, nakladacie a vykladacie práce, inventúrne a uzávierkové práce, práce v nepretržitej prevádzke, práce na odvrátenie nebezpečenstva, nevyhnutné práce so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva, naliehavé práce v poľnohospodárstve, práce potrebné pri strážení objektov zamestnávateľa a pod.).

 

 

V dňoch 1. januára, vo Veľkonočnú nedeľu, 24. decembra po 12.00 hodine a 25. decembra nemožno zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác (ďalej len "maloobchodný predaj") s výnimkou maloobchodného predaja podľa prílohy č. 1a Zákonníka práce (čerpacie stanice, lekárne, letiská, prístavy, zariadenia verejnej hromadnej dopravy, nemocnice, predaj cestovných lístkov a predaj suvenírov).

V súčasnosti platný zákaz práce v maloobchode počas vyššie uvedených 3 a ½ dňa v roku sa novelou Zákonníka práce s účinnosťou od 1. júna 2017 rozširuje na celkovo 15 a ½ dňa v roku. Ide o nasledovné dni:

-      1. január,

-      6. január,

-      Veľký piatok,

-      Veľkonočná nedeľa,

-      Veľkonočný pondelok,

-      1. mája,

-      8. mája,

-      5. júla,

-      29. augusta,

-      1. septembra,

-      15. septembra,

-      1. novembra,

-      17. novembra,

-      24. decembra po 12.00 hodine,

-      25. decembra,

-      26. decembra.   

Podotýkame, že nejde len o zákaz práce za pokladňou, ale aj práce dokladania tovaru, zabezpečovania čistoty a upratovania predajne ako aj ďalšie práce súvisiace s maloobchodným predajom.

Výnimka z tohto zákazu naďalej platí iba pre maloobchodný predaj v prevádzkach uvedených v prílohe č. 1a k Zákonníku práce ako je uvedené vyššie a bola rozšírená o prevádzky týkajúce sa maloobchodného predaja kvetov 8. mája, 1. septembra a predaja kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta 1. novembra.

Predmetný zákaz sa vzťahuje iba na zamestnanecké pracovnoprávne vzťahy a netýka sa podnikateľov fyzických osôb, ktorí si maloobchodný predaj zabezpečujú sami bez zamestnávania zamestnancov. Ak však zamestnávajú iné osoby, zákaz sa vzťahuje samozrejme aj na nich.

V prípade ďalších otázok alebo informácií, neváhajte kontaktovať našu advokátsku kanceláriu.

 

Mgr. Martina Poliačiková
Senior Associate
Ružička Csekes s.r.o.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1779

Nový príspevok

Dotaz

Patrí zamestnancom v maloobchode náhrada mzdy za dni vymedzené v § 94 ods. 5 Zákonníka práce - za dni, v ktorých je zákaz práce?

JH | 20.06.2017 18:13
PoUtStŠtPiSoNe
: