Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

AKTUALIZOVANÉ: Rozšírenie oslobodenia od súdnych poplatkov od 1. 1. 2020

najpravo.sk • 4.1. 2020, 12:11

AKTUALIZOVANÉ 3. januára 2020

Prezidentka SR podpísala novelu Zákona č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch č. 384/2019 Z. z., ktorú prijala Národná rada SR na svojej októbrovej schôdzi.

Súdny spor predstavuje nezvládnuteľné finančné náklady bez istoty víťazstva

Zámerom novej úpravy je oslobodiť od platenia súdnych poplatkov nielen doteraz úzku špecifickú skupinu sporov:  

  • konaní o náhradu škody z pracovného úrazu a choroby z povolania,
  • konaní o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru alebo štátnozamestnaneckého pomeru a uplatnení nárokov z neplatného skončenia pracovného pomeru alebo štátnozamestnaneckého pomeru
  • a konaní o preskúmanie rozhodnutí služobných orgánov týkajúcich sa skončenia služobného pomeru profesionálnych vojakov, príslušníkov Policajného zboru, príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, príslušníkov Národného bezpečnostného úradu, SIS a príslušníkov daňovej správy alebo colnej správy a s tým súvisiacich nárokov,

ale rozšíriť túto skupinu konaní aj o konania, ktoré sa všeobecne týkajú individuálnych pracovnoprávnych vzťahov, štátnozamestnaneckých pomerov a služobných pomerov.

„Návrh vychádza z potreby všeobecne umožniť zamestnancom, aby sa mohli vo väčšej miere súdnou cestou domáhať svojich práv, ktoré boli porušené, bez ďalšej finančnej záťaže vo forme súdnych poplatkov. Ide o obdobný postup ako pri spotrebiteľských sporoch. Prax totiž prináša množstvo situácií, v ktorých dochádza k porušovaniu práv zamestnancov a to jednak v oblasti odmeňovania, ale aj iných pracovných podmienok, prípadne dokonca k diskriminačnému konaniu zo strany zamestnávateľa pred uzavretím pracovného pomeru. Nielen, ale predovšetkým v prípadoch nedodržania Zákonníka práce v oblasti odmeňovania sa zamestnanci dostávajú do absurdnej situácie, že na jednej strane nedostávajú za svoju prácu riadne zaplatené, na druhej strane pre nich súdny spor znamená zvýšené výdavky. Zo skúseností sa odhaduje, že viac ako polovica pracovníkov dotknutých porušením Zákonníka práce sa nedomáha svojich práv na súde, pretože súdny spor pre nich predstavuje nezvládnuteľné finančné náklady bez istoty víťazstva v spore.“ uvádzajú predkladatelia novely v dôvodovej správe.

Čo sú individuálne pracovnoprávne spory?

Individuálny pracovnoprávny spor je spor medzi zamestnancom a zamestnávateľom vyplývajúci z pracovnoprávnych a iných obdobných pracovných vzťahov. Za individuálny pracovnoprávny spor sa považuje aj spor, ktorý vyplýva zo zásady rovnakého zaobchádzania, ak súvisí s individuálnym pracovnoprávnym sporom.

Na konanie v individuálnych pracovnoprávnych sporoch a v sporoch z kolektívnych pracovnoprávnych vzťahov, štrajku a výluky sú príslušné

  • Okresný súd Bratislava III pre obvod Krajského súdu v Bratislave,
  • Okresný súd Piešťany pre obvod Krajského súdu v Trnave,
  • Okresný súd Nové Mesto nad Váhom pre obvod Krajského súdu v Trenčíne,
  • Okresný súd Topoľčany pre obvod Krajského súdu v Nitre,
  • Okresný súd Ružomberok pre obvod Krajského súdu v Žiline,
  • Okresný súd Zvolen pre obvod Krajského súdu v Banskej Bystrici,
  • Okresný súd Poprad pre obvod Krajského súdu v Prešove,
  • Okresný súd Košice II pre obvod Krajského súdu v Košiciach.

Normatívne znenie novely:

1. V § 4 ods. 2 písmeno d) znie:  

„d) žalobca v

1. konaní o náhradu škody z pracovného úrazu a choroby z povolania, v konaní o určenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru alebo štátnozamestnaneckého pomeru a pri uplatnení nárokov z neplatného skončenia pracovného pomeru alebo štátnozamestnaneckého pomeru,

2. individuálnom pracovnoprávnom spore 3cad) neuvedenom v bode 1, ak žalobca v tomto spore nie je zamestnávateľom,“.

Poznámka pod čiarou k odkazu 3cad znie:

„3cad) § 316 Civilného sporového poriadku.“.

2. V § 4 ods. 2 písm. l) sa na konci pripájajú tieto slová: „a v konaní o nároky zo služobného pomeru“.

Porušenie povinnosti poskytovateľa zdravotnej starostlivosti

V Zbierke zákonov vyšiel tiež zákon č. 390/2019 Z. z., ktorý taktiež s účinnosťou od 1. januára 2020 mení Zákon o súdnych poplatkoch, a to nasledovne:

 V § 4 ods. 2 sa za písmeno j) vkladá nové písmeno k), ktoré znie:

„k) žalobca v konaní o náhradu škody alebo nemajetkovej ujmy, ktoré boli spôsobené porušením povinnosti poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,3cc) ak porušenie povinnosti potvrdil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“.

Doterajšie písmená k) až u) sa označujú ako písmená l) až v).

Poznámka pod čiarou k odkazu 3cc znie:

„3cc) § 4 ods. 3 zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.“.

Ide teda o nové zákonné oslobodenie žalobcu od súdnych poplatkov v konaní o náhradu škody alebo nemajetkovej ujmy, ktoré boli spôsobené porušením povinnosti poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak porušenie povinnosti potvrdil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Prechodné ustanovenie k úprave účinnej od 1. januára 2020 uvádza, že z úkonov a konaní navrhnutých alebo za konania začaté a právoplatne neukončené do 31. decembra 2019 sa vyberajú poplatky podľa predpisov účinných do 31. decembra 2019, aj keď sa stanú splatnými po 31. decembri 2019.

Zdroj: nrsr.sk, slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1147

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: