Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rok 2013 bude bohatý na zásadné legislatívne zmeny

najpravo.sk • 7.1. 2013, 19:01

V priebehu roku 2013 nás čaká viacero zásadných zmien v slovenskej legislatíve. Čakajú nás zmeny zákona o rozhodcovskom konaní, Občianskeho zákonníka, Obchodného zákonníka, nový zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb či zákon o výkone trestu domáceho väzenia. Vyplýva to z aktuálneho Plánu legislatívnych úloh vlády na rok 2013.

Nové zákony o prokuratúre a prokurátoroch

Na záver budúceho roka si dala vláda ambiciózny cieľ pripraviť úplne nový zákon o prokurátoroch a zamestnancoch prokuratúry a nový zákon o prokuratúre. Nový zákon o prokurátoroch a zamestnancoch prokuratúry upraví postavenie prokurátorov, ich práva a povinnosti, služobný pomer prokurátorov a nároky z neho vyplývajúce, zodpovednostné vzťahy, disciplinárne konanie, samosprávu prokurátorov, ako aj postavenie právnych čakateľov prokuratúry, asistentov prokurátorov a ostatných zamestnancov prokuratúry, ich základné práva a povinnosti a disciplinárnu zodpovednosť v zmysle Programového vyhlásenia vlády a odporúčaní a záverov prijatých Európskou komisiou na presadzovanie demokracie pomocou práva (Benátska komisia).

Nový zákon o prokuratúre upraví postavenie a pôsobnosť prokuratúry, postavenie a pôsobnosť Štátnej prokurátorskej rady, postavenie a pôsobnosť generálneho prokurátora, pôsobnosť ostatných prokurátorov a organizáciu a riadenie prokuratúry.

Novela zákona o mediácii

Zákon o mediácii má prejsť zásadnými zmenami, majú sa precizovať viaceré inštitúty zákona, vrátane vzdelávania mediátorov, registrácie mediátorov, má sa zaviesť dohľad nad mediátormi, mediačnými centrami a vzdelávacími inštitúciami, pričom tieto zmeny vláda odôvodňuje snahou o zlepšenie služieb občanom.

Novela Notárskeho poriadku

Vláda si dala za cieľ zmeniť v druhej polovici roku 2013 aj Notársky poriadok, t. j. zákon č. 323/1992 Z. z. o notároch a notárskej činnosti. Cieľom zmeny má byť úprava notárskej zápisnice o voľbe rozhodného dedičského práva a ich registrácia, úprava vydávania európskeho dedičského osvedčenia, ak ho bude vydávať notár a riešenie problematiky voľného pohybu služieb v súvislosti s podmienkou štátneho občianstva ako podmienky výkonu povolania notára a riešenie aktuálnych aplikačných problémov a precizovanie právnej úpravy.

Dobrovoľné dražby

Na programe zmien je aj novela zákona č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách. Cieľom zmien je vykonanie opatrení na úpravu riadneho výkonu záložného práva a dobrovoľných dražieb a znemožnenia ich zneužitia.

Zmeny v oblasti petičného práva

Cieľom pripravovanej novely je, na podľa vlády základe skúseností z aplikačnej praxe, odstránenie jeho systémových a vecných nedostatkov. Dôvodom je tiež skutočnosť, že zákon nadobudol platnosť v roku 1990 a nie všetky legislatívne zmeny, ktoré boli realizované od doby jeho účinnosti sú v zákone dostatočne premietnuté.

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji a zásielkovom predaji

Problematika podomového a zásielkového predaja je v súčasnosti upravená zákonom c. 108/2000 Z. z. o ochrane spotrebiteľa pri podomovom predaji a zásielkovom predaji. Smernica EP a Rady 2011/83/EÚ z 25. 10. 2011 o právach spotrebiteľov, ktorou sa mení a doplna smernica Rady 93/13/EHS a smernica EP a Rady 1999/44/ES a ktorou sa zrušuje smernica Rady 85/577/EHS a smernica EP a Rady 97/7/ES prináša niektoré nové inštitúty. Transpozičná lehota je do 13. decembra 2013.

Novela OSP a Zákona o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom

Zmeny majú upraviť právne inštitúty, ktoré zavádza nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) c. 650/2012 zo 4.7.2012 o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní a výkone rozhodnutí a prijatí a výkone verejných listín v dedičských veciach a o zavedení európskeho osvedčenia o dedičstve.

Keď už spomíname Občiansky súdny poriadok, už v prvej polovici roka 2013 má byť predložený na rokovanie vlády Legislatívny zámer nového Občianskeho súdneho poriadku.

Rekodifikácia autorského práva

Cieľom je komplexná rekodifikácia autorského práva. Legislatívny zámer nového Autorského zákona bude vypracovaný v intenciách Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky s komplexným spracovaním hodnotových východísk autorskoprávnej ochrany v digitálnom veku. Legislatívny zámer bude po jeho prerokovaní a schválení vládou záväzným podkladom pre vypracovanie návrhu nového autorského zákona. Účelom novej legislatívnej úpravy bude najmä odstránenie viacerých terminologických nezrovnalostí, prehodnotenie výnimiek a obmedzení autorského práva vychádzajúcich z európskeho komunitárneho práva, riešenie problematiky zmluvného práva, kolektívnej správy práv, ako aj nových výziev v rámci digitalizácie autorskoprávne chránených obsahov.

Zavedenie zásluhovosti v systéme hmotnej núdze

V pláne legislatívnych úloh môžeme nájsť aj novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, pričom deklarovaným cieľom novely je potreba intenzívnejšieho prepojenia pomoci v hmotnej núdzi na aktivitu jednotlivca a posilnenie princípov individuálnej zodpovednosti a zásluhovosti v systéme hmotnej núdze.

Návrh zákona o uznávaní a výkone majetkových rozhodnutí v Európskej únii

Transpozícia rámcového rozhodnutia Rady 2006/783/SVV zo 6. októbra 2006 o uplatňovaní zásady vzájomného uznávania na príkazy na konfiškáciu a rámcového rozhodnutia Rady 2009/299/SVV z 26. februára 2009 o zmene a doplnení rámcových rozhodnutí o posilnení procesných práv osôb, podpore uplatňovania zásady vzájomného uznávania, pokiaľ ide o rozhodnutia vydané v neprítomnosti dotknutej osoby na konaní.

Novela Občianskeho zákonníka

Zmeny Občianskeho zákonníka sa majú týkať úpravy odplaty pri úveroch a pôžičkách poskytovaných spotrebiteľom, úpravy neprijateľných zmluvných podmienok, a to v kontexte cieľov programového zamerania vlády SR a v súvislosti s predsúdnym konaním začatým voči SR.

Novela zákona o rozhodcovskom konaní

Novela má sprísniť úpravu rozhodcovského konania najmä vo vzťahu k rozhodovaniu o spotrebiteľských veciach.

Kompletný plán legislatívnych úloh vlády na rok 2013 si pozrite TU (KLIKNITE)

Zdroj: Legislatívna rada vlády SR
Ilustračné foto: vlada.gov.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 6343

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: