Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Robert Fico navštívil Ministerstvo spravodlivosti SR

najpravo.sk • 2.6. 2016, 21:44

Predseda vlády SR Robert Fico sa dnes stretol s podpredsedníčkou vlády a ministerkou spravodlivosti SR Luciou Žitňanskou. Počas pracovnej porady k napĺňaniu programového vyhlásenia vlády hovorili o prioritách v oblasti justície, ktorými sú boj proti korupcii, lepšia justícia a ochrana ľudských práv.

Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská predstavila premiérovi Robertovi Ficovi opatrenia, ktoré pripravuje jej rezort.

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky má v gescii úlohy z programového vyhlásenia vlády v dvoch oblastiach, a to protikorupčné opatrenia a spravodlivosť a justícia, v ktorej je zahrnutá aj pôsobnosť ministerstva v oblasti ľudských práv.

Jednotlivé právne predpisy v rámci protikorupčných opatrení plánuje ministerstvo predkladať postupne tak, aby väčšina z nich bola prijatá v prvých dvoch rokoch volebného obdobia. Ako prioritu pre rok 2016 v tejto oblasti si ministerstvo stanovilo prijatie tzv. protischránkového zákona s predpokladanou účinnosťou od 1. 1. 2017, predloženie návrhu do medzirezortného pripomienkového konania plánuje na konci júna, resp. začiatkom júla 2016.

„Účelom stretnutia bolo veľmi jasne podporiť pani podpredsedníčku vlády a povedať, že to, čo je v programovom vyhlásení vlády, to je sväté, to sa musí stať,“ informoval predseda vlády SR Robert Fico. Privítal, že prvým návrhom zákona, ktorý rezort spravodlivosti plánuje realizovať, je novelizácia protischránkového zákona.

Ako prioritu pre rok 2016 v oblasti spravodlivosti a justície si ministerstvo stanovilo pripraviť zásadnú zmenu exekučných pravidiel, novú právnu úpravu oddlženia fyzických osôb a novú právnu úpravu platobných rozkazov, využiť elektronizáciu súdov na vytvorenie špecializovaných pracovísk na rozhodovanie v týchto agendách. Ciele tohto balíka zmien s predpokladanou účinnosťou od začiatku roku 2017 sú viaceré:

  • poskytnúť právne nástroje na riešenie životnej situácie ľuďom, ktorí nie sú schopní splácať svoje dlhy a vytvoriť tak priestor pre riešenie ich sociálnej situácie, vrátane problému ich zamestnávania;
  • poskytnúť účinný a rýchly právny nástroj na získanie právneho titulu a účinnej exekúcie pre malých a stredných podnikateľov;
  • uvoľniť kapacitu všeobecných súdov od množstva exekučných konaní a vytvoriť tak priestor na efektívnejšie vybavovanie hlavných súdnych agend.

Úlohy ministerstva v oblasti spravodlivosti a justície sú legislatívnej aj nelegislatívnej povahy, pričom pre úspešnosť opatrení vyžadujúcich si zmenu legislatívy je potrebná aj materiálna a finančná podpora. 

„Teším sa, že téma právneho štátu je priorita tejto vlády a MS SR je pripravené urobiť maximum, aby o 4 roky boli konania na súdoch rýchlejšie a dôveryhodnosť justície bola vyššia“, uviedla ministerka spravodlivosti L. Žitňanská.  

Premiér Robert Fico by tiež privítal stretnutie všetkých troch zložiek moci, teda zákonodarnej, výkonnej aj súdnej, pretože prijímať rozhodnutia je podľa neho možné práve v súčinnosti týchto zložiek moci.

Vo finančnej oblasti prisľúbil premiér ministerke spravodlivosti SR Lucii Žitňanskej podporu, pretože otázku právneho štátu vláda považuje za veľmi dôležitú. „Chcem podporiť pani podpredsedníčku vlády aj v rokovaniach s ministrom financií, pokiaľ ide o rozpočet na budúci rok, kde chceme nájsť dodatočné zdroje, aby tie ambiciózne plány, ktoré v tejto oblasti má, mohli byť aj naplnené, uzavrel Robert Fico.

Zdroj: MS SR, Vláda SR
Ilustračné foto: vlada.gov.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4660

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: