Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Reforma autorského práva EÚ: Bude sa za fotenie verejných budov platiť?

najpravo.sk • 9.7. 2015, 22:50

Pripravované návrhy na reformu autorských práv v EÚ, ktorej cieľom je prispôsobiť súčasné pravidlá digitálnemu veku, musia zaistiť spravodlivú rovnováhu medzi právami a záujmami tvorcov a spotrebiteľov, uvádza sa v nelegislatívnom uznesení, ktoré vo štvrtok schválil Európsky parlament. Poslanci v ňom vyzvali na zlepšenie cezhraničného prístupu k dielam na internete, zároveň však žiadajú zohľadniť význam územných licencií, a to najmä v súvislosti s televíznou a filmovou produkciou.

"Parlament vypočul obavy Európanov a presvedčivo zamietol návrh na obmedzenie práva na slobodné fotografovanie verejných priestranstiev. Toto rozhodnutie je ilustruje hlavné posolstvo správy: budúci návrh reformy od komisára Oettingera musí odrážať úlohu nevyhnutných mnohostranných výnimiek, ktoré poskytujú autorom tvorivý priestor, používateľom právnu istotu pre ich každodenné aktivity a každému prístup ku kultúre a informáciám," uviedla spravodajkyňa Julia Reda (Zelení/EFA, DE).

Nelegislatívne uznesenie, ktoré hodnotí uplatňovanie kľúčových aspektov autorského práva EÚ pred očakávaným legislatívnym reformným návrhom z dielne Komisie, bolo schválené pomerom hlasov 445 (za): 65 (proti): 32 (zdržalo sa hlasovania).

Zlepšenie cezhraničného prístupu ku kultúre a informáciám

Text uznesenia poukazuje na časté odopieranie prístupu k určitým obsahovým službám z geografických dôvodov. Parlament v tejto súvislosti zdôraznil, že praktiky geoblokovania by nemali kultúrnym menšinám žijúcim v členských štátoch EÚ brániť v prístupe k existujúcemu obsahu alebo službám v ich jazyku. Plénum tiež vyzvalo Komisiu, aby navrhla primerané riešenia zamerané na lepšiu cezhraničnú dostupnosť služieb a obsahu chráneného autorským právom.

Poslanci však zároveň zdôraznili význam územných licencií v EÚ, a to najmä v súvislosti s financovaním audiovizuálnej a filmovej produkcie, ktorá odráža kultúrnu rozmanitosť Európy. Hoci teritorialita je súčasťou samotnej podstavy autorských práv, medzi touto zásadou a opatreniami na zabezpečenie prenosnosti obsahu neexistuje rozpor, konštatujú poslanci vyjadrujúc podporu iniciatívam na zlepšovanie prenosnosti online služieb v rámci EÚ.

Prispôsobenie autorského práva digitálnemu veku

Komisia by mala prispôsobiť existujúce výnimky z uplatňovania autorského práva digitálnemu prostrediu a preskúmať uplatňovanie minimálnych noriem. Mala by tiež zvážiť možnosť stanoviť určité výnimky ako povinné, ak je ich cieľom ochrana základných práv, a uvažovať nad poskytnutím výnimky knižniciam na požičiavanie diel v digitálnych formátoch či vedcom a výskumníkom na analýzu textu a údajov.

Parlament tiež vyzval na prijatie opatrení na dosiahnutie spravodlivých a primeraných odmien pre všetky kategórie držiteľov autorských práv, a to aj v súvislosti s digitálnym šírením a využívaním ich diel, a zlepšenie zmluvného postavenia autorov a interpretov vo vzťahu k ostatným držiteľom práv a sprostredkovateľom.

Uznesenie od Komisie požaduje, aby vo svojom návrhu zohľadnila dôležitú úlohu novinárov, spisovateľov a poskytovateľov mediálnych služieb pri ochrane kvalitnej žurnalistiky a plurality médií v digitálnom veku.

Poslanci tiež vyzvali Komisiu, aby preskúmala dôsledky jednotného európskeho právneho titulu na autorského práva, ktorý by sa vzťahoval na celé územie EÚ.

Fotografovanie budov a umeleckých diel

Poslanci z textu uznesenia odstránili formuláciu, ktorá požadovala, aby bolo komerčné využívanie fotografií či videozáznamov budov a umeleckých diel, ktoré sú trvalo umiestnené na verejných miestach, viazané na predchádzajúci súhlas autorov alebo nimi splnomocnených osôb, a podporili tak zachovanie statusu quo. Podľa v súčasnosti platných pravidiel majú členské štáty možnosť zakotviť alebo nezakotviť do svojich vnútroštátnych predpisov klauzulu o tzv. slobode panorámy, ktorá umožňuje využívanie takýchto reprodukcií bez predchádzajúceho súhlasu autorov.

Reakcie slovenských poslancov

"Rešpektujem ochranu autorského práva, treba však chrániť aj bežných obyvateľov, ktorí nemajú záujem na komerčnom využití zobrazených diel. Nie je jasné, čo sa presne rozumie komerčným využitím. Hlasoval som preto proti reštriktívnemu paragrafu, ktorý obmedzoval slobodu panorámy," uviedol poslanec Vladimír Maňka (S&D, SK).

"Revízia smernice má zachovávať zásady teritoriality a subsidiarity umožňujúce členským štátom prijať legislatívu v súlade so svojimi špecifickými miestnymi podmienkami. Podporujem slobodné fotenie monumentov a umeleckých diel a ich zverejňovanie na súkromné účely. Komerčné využívanie firmami treba jasne a spravodlivo regulovať," uviedol poslanec Miroslav Mikolášik (EPP, SK).

"Autorské právo sa musí prispôsobovať možnostiam digitálnej éry. Na druhej strane však treba chrániť a podporovať európsku kultúru, čo nevyhnutne znamená chrániť práva autorov. Pripravovaná reforma autorského práva musí nájsť rovnováhu medzi záujmami tvorcov, držiteľov práv a predovšetkým samotných spotrebiteľov," uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

"V súvislosti s pokrokom na digitálnom trhu je nevyhnutné, aby sa autorom a interpretom poskytla právna ochrana a zodpovedajúca odmena. Súčasné rozdiely v právnych predpisoch medzi členskými štátmi spôsobujú právnu neistotu, ktorá je prekážkou vytvorenia jednotného digitálneho trhu a cezhraničnej dostupnosti obsahu," uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

"Som za slobodu šírenia informácií a obmedzenie považujem za nezmysel. Ľudia nemôžu byť trestaní za šírenie svojich vlastných fotografií na sociálnych sieťach a my to musíme zabezpečiť. Preto som spoluinicioval pozmeňovací návrh v tomto duchu," uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

"Nájsť rovnováhu medzi právami autorov a užívateľov je ťažké, no nevyhnutné. Vášnivá debata o slobode panorámy, ktorá podľa nášho autorského zákona umožňuje verejne umiestnené diela bez súhlasu autora reprodukovať ukázala, že o zavedení niektorých výnimiek by mali členské štáty rozhodovať naďalej sami," uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

Ďalší postup

Návrh Komisie, ktorý by mal zmodernizovať autorské právo EÚ a preniesť ho do digitálneho veku, by mal byť predložený do konca roka 2015.

Zdroj: Európsky parlament
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1839

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: