Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Profesora Mareka Števčeka vymenoval prezident za rektora Univerzity Komenského v Bratislave

najpravo.sk • 31.1. 2019, 17:40

Andrej Kiska vymenoval v stredu v Prezidentskom paláci rektorov vysokých škôl. Zaželal im dostatok energie a úspechov. Vo svojom príhovore uviedol:

„Dostatok energie najmä preto, že  okrem plného sústredenia sa na riadenie a financovanie vysokoškolských inštitúcií čaká aj tlak na ďalšie zvyšovanie kvality pedagogickej, vedeckej a výskumnej činnosti.

Cieľom musí byť priblížiť sa tým najlepším v Európe a vo svete. Pre rektorov našich najväčších a najlepších univerzít, z ktorých dvaja, možno traja – ak vezmeme do úvahy špecifické zameranie košickej univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie – by to už nemusel byť nedosiahnuteľný cieľ. Ale o to väčší tlak na lepšiu kvalitu pedagogickej činnosti, viac a vplyvnejších výstupov vedeckej a výskumnej činnosti možno očakávať.

No dovoľte mi zaželať vám aj dostatok odhodlania,  v niektorých prípadoch dokonca osobnej či akejsi inštitucionálnej odvahy postaviť sa neraz pohodlným, dlhodobo zaužívaným, inokedy otvorene škodlivým praktikám, ktoré môžu znevážiť dobré meno jednotlivých fakúlt našich najmä verejných vysokých škôl. Ktoré svojou povahou podkopávajú hodnoty a pravidlá univerzitného vzdelávania na Slovensku.

Je to záväzok Voči vašim zamestnancom, voči študentom Vašich škôl a fakúlt. Ale najmä je to aj záväzok voči ľuďom na Slovensku a budúcnosti našej krajiny.

Tento rok si pripomenieme 30 rokov od najvýznamnejších udalostí našich moderných dejín – od udalostí 17. novembra 1989. Práve študenti vysokých škôl v nich zohrali rozhodujúcu úlohu. Nežná revolúcia vrátila vysokým školám, vedeckým a výskumným inštitúciám ich pôvodný zmysel, pravý význam a toľko potrebnú slobodu.

Mohla by to byť aj príležitosť obzrieť sa za uplynulými tridsiatimi rokmi z pohľadu tém typických výsostne pre akademickú pôdu. Príležitosť položiť si aj zdanlivo provokatívne otázky. Napríklad ako sme nakladali s akademickými slobodami.

Či by nestálo za to prehodnotiť postupy a kritériá, ktorými napríklad posudzujeme, či niekto spĺňa alebo nespĺňa predpoklady stať sa docentom či profesorom.

Bude predovšetkým na Vás, rektoroch a rektorkách našich univerzít a vysokých škôl, s akou energiou, s akým odhodlaním a odvahou sa svojej príležitosti chopíte. A ja pevne dúfam, že ponúknutý priestor budete vedieť zužitkovať zmysluplne a v prospech nás všetkých nás. K tomuto mi dovoľte, na záver, zaželať Vám veľa úspechov.“

Rektor/rektorka - Vysoká škola

  • Ferdinand Daňo - Ekonomická univerzita v Bratislave
  • Miroslav Fikar - Slovenská technická univerzita v Bratislave
  • Bohunka Koklesová - Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave
  • Jana Mojžišová - Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
  • Marek Storoška - Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove
  • Marek Števček - Univerzita Komenského v Bratislave

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 555

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: