Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prof. Mamojka bol odvolaný z postu rektora Vysokej školy v Sládkovičove

najpravo.sk • 23.9. 2013, 18:32

V marci tohto roku sme vás na stránkach portálu najprávo.sk informovali o tom, že z rúk prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča si prevzal vymenovací dekrét rektora Vysokej školy v Sládkovičove Mult. Dr. h. c. prof. JUDr. Mojmír Mamojka, CSc. Článok si môžete prečítať TU.

Minulý týždeň zverejnila Vysoká škola v Sládkovičove (VŠS) ako reakciu na článok v denníku SME oznámenie, že Prof. Mojmír Mamojka bol ku dňu 5.9.2013 odvolaný z postu rektora Vysokej školy v Sládkovičove, a to z dôvodu nerešpektovania nariadení Správnej rady, požiadaviek zo strany Akreditačnej komisie, trvale rozdielneho názoru na riadenie VŠS a z dôvodu nesúladu medzi spôsobom riadenia školy rektorom a koncepčnými predstavami a zámermi VŠS.

„Rektor bol riadne a podľa zákona odvolaný, čo bolo potvrdené aj Akademickým senátom VŠS. Teda po pozastavení jeho činnosti Správnou radou VŠS a zvolaní Akademického Senátu, bol riadne a jednohlasne odvolaný z vyššie uvedených dôvodov. Akademickým senátom vysokej školy bol riadne schválený a poverený vedením prorektor pre zahraničie a edičnú činnosť, prof. Miroslav Daniš. Uvedené skutočnosti boli riadne oznámené na príslušné orgány, a to Ministerstvo školstva a Akreditačnú komisiu." uvádza sa vo vyjadrení prof. PhDr. Miroslava Daniša, CSc., prorektora VŠS, povereného vedením školy a doc. PaedDr. Alice Harajovej, Ph.D., predsedníčky Akademického senátu VŠS.

Predstavitelia VŠS reagovali tiež na zverejnený problém údajnej veľkej fluktuácie pedagogickej základne na tejto vysokej škole. Uviedli, že tento problém je už minulosťou tejto školy, pretože k 20. 9. mala na dvoch fakultách zamestnaných na 100 % úväzok až 80% pedagógov a na tretej sa toto číslo dostáva vďaka zmenám k číslu nad 50%. „Myslíme si, že v súčasnosti by si médiá mali asi viac všímať subjekty, ktoré sú platené z verejných zdrojov a daňovými poplatníkmi štátu. Možno by stálo za pozornosť si skôr všimnúť skutočnosť, že viaceré verejné vysoké školy financované zo zdrojov štátu majú externé štúdium spoplatnené takmer na úrovni súkromných vysokých škôl. Tento jav nepovažujem za zdravý a v súlade s európskou legislatívou, nehovoriac už o morálnom a etickom princípe, ktorý možno ešte nie je pre našu spoločnosť samozrejmosťou. Alebo potom ak sa verejné školy začínajú správať a môžu správať ako súkromné subjekty, prečo súkromné školy sú diskriminované nulovou finančnou dotáciou zo strany štátu, pre ktorý tak ako verejné vysoké školy vzdelávajú populáciu. Dokonca sú pre štát ešte prospešnejšie, pretože ten zvyšuje svoju vzdelanostnú úroveň obyvateľstva aj vďaka súkromným školám a pri denných študentoch mu súkromná škola znižuje aj číslo nezamestnaných, či nezaberá miesta pre zamestnaných. Štát pritom považuje za korektné, že vo vzťahu k súkromným vysokým školám nesie nulové náklady." uvádza sa vo vyjadrení predstaviteľov školy.

Predstavitelia škody zároveň dodali, že Vysoká škola v Sládkovičove sa vybrala cestou zvyšovania kvality, hľadania vzorov najvyspelejších súkromných škôl vo svete. Vybrala si cestu napĺňania kvalitatívnych požiadaviek Akreditačnej komisie, ktoré považuje za oprávnené. „Budujeme typ novej európskej vysokej školy v duchu progresívnych vyučovacích metód a technológií. Naším jediným želaním je pokoj na zodpovednú a nekonfrontačnú prácu pre celé akademické prostredie v duchu spolupráce a hľadania nových riešení pre vzdelávanie a rozvoj vedomostnej spoločnosti." dodávajú prof. Daniš a doc. Harajová.

Zdroj: VŠS
Ilustračné foto: fpjj.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2190

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: