Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezidentka prijala demisiu ministerky spravodlivosti

najpravo.sk • 24.3. 2021, 16:43

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok 23. marca 2021 demisiu ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej. Vedením rezortu dočasne poverila ministerku investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veroniku Remišovú. 

Prezidentka v príhovore zdôraznila, že zoznam krokov, ktoré Mária Kolíková za rok vo funkcii zrealizovala je úctyhodný a podľa prezidentky to svedčí o tom, že do vládnej funkcie vstúpila pripravená, s jasnou víziou, aj s plánom zmien. "Je určite ťažké odísť od rozrobenej práce. A ešte ťažšie vtedy, keď dôvodom nie je to, že by ste si zo zverenými úlohami nevedeli rady, práve naopak. Rezort pod vašim vedením aj v ťažkých časoch pandémie stihol zrealizovať dlho očakávané a veľmi potrebné kroky justičnej reformy, ktoré predstavujú zatiaľ najkomplexnejšiu reformu tejto vlády. Za to vám, pani Kolíková, patrí plný rešpekt a vďaka."

Prezidentka ocenila napríklad zriadenie Najvyššieho správneho súdu, ktorý má plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov a prokurátorov, tiež rozsiahly návrh zákona k zaisťovaniu majetku a novelu trestného zákona, ktorou sa zaviedli dve nové skutkové podstaty trestných činov - trestný čin ohýbania práva a trestný čin prijatia a poskytnutia nenáležitej výhody. V oboch prípadoch ide podľa prezidentky o dôležitú úpravu pre efektívny boj proti korupcii. "Veľmi si prajem, aby účinnosť nadobudla aj právna úprava zameraná na posilnenie práv obetí trestných činov a ich ochranu. Teší ma, že pri príprave tohto zámeru prišlo k spolupráci našich dvoch úradov, a že zjednodušenie prístupu k odškodneniu, či vytvorenie siete intervenčných centier na pomoc a ochranu obetí domáceho násilia, sa v krátkom čase môže stať realitou. Rovnako, ako sa ňou môže stať zefektívnenie fungovania obchodného registra alebo rekodifikácia práva obchodných spoločností, ktoré ste už tiež predložili do legislatívneho procesu."

Viesť rezort justície si podľa prezidentky vyžaduje nielen vedomosti a skúsenosti, ale aj odvahu a rozvahu. "Vy ste ju, pani Kolíková opakovane ukázali. Takto hodnotím aj vašu dnešnú demisiu. Rezort justície ešte viac ako iné rezorty potrebuje podporu partnerov vo vláde. Rozumiem, že takúto podporu, ktorá je aj prejavom vzájomnej dôvery, ste považovali za nevyhnutnú pre ďalšie pôsobenie na poste ministerky. I keď nerada, ale s porozumením som v tejto situácii vašu demisiu prijala. Ešte raz vám ďakujem za vašu prácu a želám veľa úspechov vo vašom ďalšom pôsobení."

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 436
PoUtStŠtPiSoNe
: