Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Prezident udelil prvú milosť v tomto roku

8.7. 2013, 09:50 |  najpravo.sk

Podľa Článku 102 ods. 1 písm. j/ Ústavy Slovenskej republiky prezident odpúšťa a zmierňuje tresty uložené súdmi v trestnom konaní a zahládza odsúdenie formou individuálnej milosti alebo amnestie.

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič udelil minulý týždeň prvú individuálnu milosť v tomto roku, pričom žiadostí o udelenie milosti obdržal tento rok už skoro 150. V priebehu minulého roka udelil prezident len dve milosti, pričom obdržal celkovo 398 žiadostí. Najviac individuálnych milostí udelil prezident v roku 2010, celkovo 7.

Dňa 1. 7. 2013 odpustil prezident Slovenskej republiky odsúdenému J.K. podmienečný trest odňatia slobody vo výmere dva roky a zvyšok trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu, ktorý mu bol uložený v trvaní štyri roky.

Podstata skutku, za ktorý bol odsúdený spočívala v tom, že viedol osobné motorové vozidlo, pri vedení ktorého neprispôsobil rýchlosť jazdy stavu a povahe vozovky, v hmle prehliadol pred ním idúcu nákladnú súpravu a narazil do zadnej časti jej návesu. V dôsledku tohto nárazu jeho spolujazdec utrpel zranenia, ktorým podľahol.

„Odsúdený skutok oľutoval, išlo o jeho kolegu a blízkeho priateľa, uvedomuje si však, že žiadna ľútosť nedokáže navrátiť život jeho priateľa. Manželku priateľa odškodnil nad rámec sumy, ktorú požadovala. J.K. viedol pred spáchaním skutku usporiadaný a bezúhonný život. V mieste bydliska požíval dobrú povesť." uvádza webová stránka www.prezident.sk v popise udelených milostí.

Podľa ministra spravodlivosti Slovenskej republiky doterajší výkon podmienečného trestu odňatia slobody a trestu zákazu činnosti splnili svoj účel a preto udelenie milosti odporučil. Prezident Slovenskej republiky sa s názorom ministra spravodlivosti Slovenskej republiky stotožnil a predmetné tresty odpustil s účinkom zahladenia odsúdenia.

Zdroj: prezident.sk
Ilustračné foto: prezident.sk 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť