Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident Andrej Kiska o zmenách v justícii

najpravo.sk • 19.6. 2014, 06:31

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska na tlačovej konferencii informoval o dvoch rozhodnutiach, ktoré sa týkajú justície.

Prvé rozhodnutie sa týka výmeny troch členov Súdnej rady SR Jána Klučku, Jozefa Vozára a Eleny Berthotyovej. Tí podľa rozhodnutia hlavy štátu nahradia Eduarda Bárányho, Gabrielu Šimonovú a Máriu Bujňákovú.

Andrej Kiska poďakoval všetkých trom doterajším členom Súdnej rady SR „za to, že vykonávali funkciu, do ktorej ich menoval prezident, verím, podľa ich najlepšieho svedomia a vedomia.„ V procese výberu sa radil s ľuďmi vo vnútri justície a širší zoznam kandidátov ktorých vytipoval, konzultoval aj s predstaviteľmi nevládnych organizácií.

Všetkých troch nových členov Súdnej rady SR zároveň požiadal, aby konali aktívne a aby konali konštruktívne a tak napomohli Súdnej rade SR zvoliť predsedu Najvyššieho súdu už v najbližšom kole.

Druhé rozhodnutie Andreja Kisku sa týka šiestich kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých zvolila Národná rada Slovenskej republiky. Prezident podpísal rozhodnutie prezidenta o ustanovení Poradného výboru na preskúmanie vhodnosti kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky, v tomto zložení: Ján Klučka, Zuzana Ďurišová, Juraj Babjak, Jozef Vozár a Alexander Fuchs.

Andrej Kiska uviedol, že Zuzana Ďurišová je predsedníčka senátu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, Juraj Babjak bol sudca Ústavného súdu v rokoch 2000 až 2007 a je predseda senátu Krajského súdu v Banskej Bystrici, Alexander Fuchs, advokát, skúsený súdny poradca Ústavného súdu, pôsobiaci od jeho vzniku, trikrát zvolený za kandidáta na sudcu Ústavného súdu. Za predsedu výboru ustanovil profesora Jána Klučku.

Podľa stanoviska hlavy štátu je úlohou poradného výboru navrhnúť, ktorých z kandidátov zvolených Národnou radou má vybrať a vymenovať do funkcie sudcu Ústavného súdu.

Prezident SR od poradného výboru očakáva, že svoje odporúčania predloží do konca mesiaca.

Andrej Kiska svoje rozhodnutie argumentoval tým, že Ústavný súd je v každom demokratickom právnom štáte považovaný za najváženejšiu súdnu autoritu, a pôsobenie v ňom - pozícia ústavného sudcu - za najvyšší možný status odbornej, predovšetkým justičnej vážnosti. "V súlade s tým som presvedčený, že Ústavný súd patrí k tomu typu ústavného orgánu, ktorý si vyžaduje, aby sa jeho sudcami stali len skutočné a všeobecne uznávané osobnosti v oblasti práva. Je to v záujme ochrany ústavnosti, čo je poslaním Ústavného súdu, je to v záujme právneho štátu, je to v záujme občanov. Akým spôsobom tento predpoklad posúdiť - to ponechám na nezávislých odborníkoch, členoch Poradného výboru", povedal Andrej Kiska.

Na záver svojho vystúpenia prezident konštatoval, že jeho kroky sledujú konštruktívne spájanie tých síl, ktoré si želajú lepšiu justíciu na Slovensku. 

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1271

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: