Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Predĺženie koncipientskej praxe sa dnes preberalo aj v Brne

najpravo.sk • 15.10. 2012, 18:43

Na pozvanie Ministra spravodlivosti Českej republiky Pavla Blažka dnes do Brna zavítala slovenská delgácia vedená ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom. Počas dopoludňajšieho pracovného rokovania, ktoré sa uskutočnilo na Magistráte mesta Brna, sa diskutovalo o problematike sústavy štátneho zastupiteľstva, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a o advokácii.

Za českú stranu sa stretnutia zúčastnil aj najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman a predseda Českej advokátskej komory Martin Vychopeň. Slovenskú delegáciu ďalej reprezentovala štátna tajomníčka Monika Jankovská, generálna riaditeľka sekcie trestného práva Lucia Kurilovská a podpredseda Slovenskej advokátskej komory Radoslav Procházka.

Prvým bodom rokovania bola problematika štátneho zastupiteľstva. Najvyšší štátny zástupca ČR oboznámil slovenských predstaviteľov so súčasným systémom v Českej republike a prezentoval zásadné body vládou schváleného vecného zámera zákona o štátnom zastupiteľstve.

„Úkolem je především zjednodušit a zefektivnit fungování státního zastupitelství. Nejvíce diskutováno bude zřízení speciálního Úřadu k potírání korupce a přechod na třístupňovou soustavu, kdy by mělo dojít ke zrušení vrchních státních zastupitelství. Další navrhovanou změnou je časově omezený mandát státních zástupců, podobně jako u předsedů soudů," uviedol najvyšší štátny zástupca ČR Pavel Zeman.

„Systém na Slovensku je uzavretý a monokratický. Funkcionári prechádzajú výberovým konaním a sú menovaní bez časového obmedzenia s tým, že generálny prokurátor môže funkcionárov kedykoľvek bez udania dôvodu odvolať. Zákon, ktorý tento systém do istej miery mení, je momentálne napadnutý na Ústavnom súde" uviedla štátna tajomníčka MS SR Monika Jankovská.

Ďalšou spoločnou témou bola otázka postihu právnických osôb za protiprávne konanie. Záväzok prijať adekvátnu zákonnú úpravu vyplýva z medzinárodných zmlúv. Slovenská republika zaviedla tzv. nepravú trestnú zodpovednosť právnických osôb v septembri 2010 a pri príprave sa inšpirovala španielskym a švédskym modelom. Na základe tejto úpravy možno uložiť ochranné opatrenie, ktoré umožňuje prepadnutie majetku právnickej osoby alebo uhradenie finančnej sankcie. V Českej republike nadobudol účinnosť nový zákon v januári tohto roka a na rozdiel od slovenskej úpravy pracuje s modelom pravej trestnej zodpovednosti právnických osôb, t. j. s modelom, kedy páchateľom trestného činu je priamo právnická osoba. Na rozdiel od slovenskej úpravy možno za spáchaný trestný čin uložiť právnickej osobe nielen peňažný trest alebo trest prepadnutia majetku, ale aj iné druhy trestov, napríklad zákaz účasti vo verejných súťažiach, zverejnenie rozsudku alebo zrušenie právnickej osoby.

Na záver bilaterálnych rokovaní zástupcovia českej a slovenskej delgácie hovorili o otázkach advokácie.

„V parlamente je novela zákona o advokácii, ktorá okrem iného sprísňuje podmienky vykonávania koncipientskej praxe. Chceme zaviesť opatrenia, aby sme zvýšili kvalitu poskytovaných advokátskych služieb, vrátane predĺženia doby koncipientskej praxe z troch na päť rokov," uviedol minister Tomáš Borec.

„Je třeba koordinovat právní úpravu čekatelských lhůt u všech právnických profesí," doplnil minister spravodlivosti Českej republiky Pavel Blažek.

Zdroj: Tlačová správa MS ČR
Ilustračné foto: stock.xchng

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3002

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: