Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Právnické fakulty podporili skrátenie koncipientskej praxe

Iniciatíva za lepšiu advokáciu • 7.9. 2017, 18:49

Dve najstaršie právnické fakulty - Právnická Fakulta Univerzity Komenského v Bratislave („PF UK“) a Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach („PF UPJŠ“) vyjadrili zreteľnú podporu skráteniu koncipientskej praxe (PF UK TU a PF UPJŠ TU), čím rozšírili rady odbornej verejnosti zasadzujúcej sa o skrátenie koncipientskej praxe z piatich na tri roky.

Pomerom hlasov 16:1 akademický senát PF UK vyjadril presvedčenie, že koncipientsku prax je potrebné v blízkej budúcnosti skrátiť na 3 roky. Toto presvedčenie senát podmienil splnením nasledovných podmienok:

  • právnické fakulty posilnia výučbu prostredníctvom klinického vzdelávania;
  • spolupráca medzi Slovenskou advokátskou komorou, advokátskymi kanceláriami a právnickými fakultami sa bude prehlbovať; a
  • právnické fakulty si udržia potrebnú úroveň náročnosti štúdia.

Pomerom hlasov 21:0 vedecká rada PF UPJŠ vyjadrila presvedčenie, že 5-ročná prax negatívne ovplyvňuje záujem absolventov stredných škôl o vysokoškolské štúdium práva a vytvára umelú bariéru vstupu absolventov práva na trh práce.

V rozprave sa viacero akademických autorít vyjadrilo, že prax v dĺžke 3 rokov je postačujúca; dĺžka trvania koncipientskej praxe, prijímacie konanie bez prijímacích skúšok, odliv študentov do ČR spolu úzko súvisia; a 5-ročná prax ma negatívne dopady na uspokojovanie životných potrieb absolventov, keďže medzi absolventmi vzniká príjmová neistota a na to, aby absolvent mohol vykonávať funkciu advokáta, potrebuje celkovo 11 rokov.

Vyjadrenie podpory skráteniu koncipientskej praxe z 5 na 3 roky zo strany oboch právnických fakúlt Iniciatívu za lepšiu advokáciu teší, nakoľko demonštruje jednotu odbornej verejnosti v otázke vhodnej (a prípustnej) dĺžky koncipientskej praxe.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1341

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: