Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Právna klinika pre občanov mesta Trnava stále prináša pridanú hodnotu pre Trnavčanov

Marek Maslák • 17.12. 2018, 17:29

Práve ukončený ďalší cyklus Právnej kliniky pre občanov mesta Trnava v priebehu zimného semestra akademického roka 2018/2019 bol v poradí už piatym cyklom kliniky, teda klinika poskytuje pre Trnavčanov služby už tretí rok. Ide o projekt mesta Trnava a Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorého cieľom je pomôcť obyvateľom Trnavy, najmä tým s nižšou životnou úrovňou, resp. sociálnou situáciou, s riešením ich právnych problémov. Na klinike síce nemôžeme Trnavčanom pripravovať konkrétne podania, keďže, a to treba prízvukovať, klinika nenahrádza činnosť advokátov, notárov a iných osôb poskytujúcich právne služby, ani nemôže záväzne radiť občanom, pričom ide zároveň o predmet pre študentov Právnickej fakulty, ktorý im umožňuje zvyšovať svoje právnické zručnosti, avšak často pomôže, keď tieto osoby nastoľujúce právne problémy usmerníme, kde a ako svoj problém môžu riešiť, poskytneme im základnú orientáciu v ich probléme. Ako dozorujúcu osobu (supervízora) kliniky ma teší, že je tu stále záujem Trnavčanov o tieto služby. Tiež ma teší, keď vidím, ako študenti našej Právnickej fakulty rastú pri komunikácii s Trnavčanmi, praktizujú vedomosti nadobudnuté za fakultnými lavicami, a zároveň zisťujú a utvrdzujú sa v tom, že právo je tu pre ľudí, že právo nemôže byť odtrhnuté od reality. Práve na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity dbáme na hodnotové ukotvenie našich študentov, pričom táto klinika im umožňuje vidieť rôzne ťažké situácie, v ktorých sa Trnavčania ocitli a ktoré by si inak ani neuvedomili.

V tento cyklus kliniky k nám Trnavčania prichádzali s problémami týkajúcimi sa rodinného práva, susedských sporov, dedenia, poskytnutých pôžičiek či ochrany osobnosti. Možno povedať, že s právnymi problémami z týchto oblastí konštantne prichádzajú Trnavčania najčastejšie. No nemenej časté sú aj problémy s exekúciami. V tomto smere (najmä v súvislosti s možnosťou osobného bankrotu) vnímam pozitívne to, že v Trnave od novembra tohto roka vznikla kancelária Centra právnej pomoci, a teda Trnavčania už nemusia chodiť za Centrom právnej pomoci najmä do Bratislavy. Možno spomenúť tiež prípad, keď približne 70-ročná Trnavčanka bola súdom vyzvaná na doplnenie odvolacích dôvodov (!) a odvolacieho návrhu, hoci z ňou podaného odvolania (ktoré si sama napísala na písacom stroji) tieto dôvody, ako aj to, čoho sa domáhala, jednoznačne vyplývali. Preto sa na našu kliniku prišla informovať na znenie konkrétnych paragrafov, na ktoré má odkázať. Formalizmus orgánov verejnej moci často komplikuje občanom život. Rovnako z informácií od Trnavčanov vyplýva, že sa na súde stretávajú s neochotou, pokiaľ ide o spísanie podania do zápisnice v tzv. mimosporových konaniach (v týchto prípadoch ide najmä o rodinnoprávne veci), pričom na základe našich informácií musia odkazovať na § 14 zákona č. 161/2015 Z. z. Civilného mimosporového poriadku v platnom znení a osobitne sa dožadovať takéhoto spísania.

Zlepšeniu fungovania kliniky tiež pomohli nové priestory v budove bývalého Tatraskla na Trhovej ulici v Trnave, v ktorých sa obyvateľom Trnavy zvýšil komfort pri čakaní, ako aj pri samotnom poskytovaní právnych informácií. Týmto sa chcem poďakovať Mgr. Tamajkovej, ako aj Mgr. Jašurekovej z trnavského mestského úradu za korektnú a prínosnú spoluprácu. Osobitne chcem vyzdvihnúť prácu študentov Bc. Petry SlobodovejBc. Adama Krajáča jednak pri vypracovávaní právnych informácií, ako aj pri komunikácii s obyvateľmi Trnavy. Právna klinika bude opäť pokračovať od 21. februára 2019.

Autor:
JUDr. Marek Maslák, PhD.,
supervízor Právnej kliniky pre občanov mesta Trnava

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 618

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: