Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Práce na rekodifikácii súkromného práva pokračujú 2

najpravo.sk • 9.3. 2016, 17:22

Dňa 16. februára 2016 sa uskutočnilo tretie Zasadnutie Predsedníctva Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva. Jedným z hlavných bodov programu bolo prerokovanie úloh, ktoré boli jednotlivým pracovným skupinám Komisie uložené na poslednom zasadnutí Predsedníctva.

K jednotlivým oblastiam podľa úloh pracovných skupín Komisie:

Vecné práva

Predsedníctvo Komisie opätovne konštatovalo, že upúšťa od zavedenia superficiálnej zásady v novom OZ. Predsedníctvo Komisie tiež podporilo návrh pracovnej skupiny dôsledne upraviť pojmológiu vecných práv a základné pojmy vymedziť vo všeobecnej časti nového OZ.

Pracovnej skupine pre vecné práva bola uložená úloha pri koncipovaní budúcej právnej úpravy dôsledne zvážiť efektivitu inštitútov suplujúcich príp. právo stavby a zavedenie superficiálnej zásady.

Dedičské právo

V súvislosti s inštitútom vykonávateľa závetu sa Predsedníctvo Komisie, napriek stanovisku pracovnej skupiny uznieslo, že so zavedením tohto inštitútu do nového OZ nesúhlasí a navrhuje posilniť úlohu správcu dedičstva (jeho kompetencie), ktoré si vyžaduje súčasná právna úprava. Vzhľadom na pretrvávajúcu nejasnosť koncepcie budúcej právnej úpravy ďalších inštitútov dedičského práva sa Predsedníctvo uznieslo na potrebe vypracovania základných zámerov a zásad dedičského práva, vrátane vypracovania prehľadu najčastejších problémov tejto oblasti v praxi, spolu s návrhmi ich riešení (aj v súčinnosti so zástupcami iných pracovných skupín Komisie).

Vzťahy s Obchodným zákonníkom

Predsedníctvo Komisie prerokovalo materiál pracovnej skupiny s návrhom právnej úpravy nekalej súťaže. Predsedníctvo Komisie sa uznieslo, že platnú právnu úpravu nekalej súťaže možno označiť za stabilnú (prax si zásadné zásahy do príslušných ustanovení nevyžiadala). Pracovná skupina navrhla 2 varianty budúcej právnej úpravy nekalej súťaže, a to

  • 1. variant – kontinuita aktuálnej právnej úpravy v zmysle platného Obchodného zákonníka
  • 2. variant – samostatný zákon o nekalej súťaži

Pre možnosť zohľadnenia všetkých aspektov navrhovaných variantov Predsedníctvo Komisie uložilo pracovnej skupine úlohu: vypracovať a predložiť paragrafové znenie návrhu samostatného zákona o nekalej súťaži, ku ktorému zaujme Predsedníctvo Komisie svoje stanovisko na najbližšom zasadnutí.

Spotrebiteľské právo

Predsedníctvo Komisie si vypočulo správu zástupcu pracovnej skupiny o komunikácii a práci pracovnej skupiny so zástupcami Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky na koncepcii budúcej právnej úpravy spotrebiteľského práva v novom OZ; ako Predsedníctvo informoval zástupca pracovnej skupiny, so zástupcami MHSR je plánované aj ďalšie rokovanie o spoločných témach a náhľadoch na ďalšiu prácu. V súvislosti s uvedeným Predsedníctvo Komisie poverilo pána doktora Budjača zabezpečovať komunikáciu a ďalšie rokovania so zástupcami MHSR z organizačno-technického hľadiska.

Rodinné právo

Predsedníctvo Komisie si vypočulo správu vedúceho pracovnej skupiny o komunikácii a práci pracovnej skupiny so zástupcami Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, Komisárom pre deti a Komisárom pre osoby so zdravotným postihnutím na koncepcii budúcej právnej úpravy rodinného práva v novom OZ; ako Predsedníctvo informoval vedúci pracovnej skupiny, so spolupracovníkmi pracovnej skupiny je plánované užšie rokovanie na začiatok mája 2016.

Záverom Predsedníctvo Komisie podporilo návrh pána doktora Tomašoviča prizvať k ďalším prácam Komisie aj odborníkov z oblasti trestného práva.

Termín ďalšieho zasadnutia Predsedníctva Komisie nebol stanovený.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1908

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: