Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pozor na agresívnych vymáhačov!

najpravo.sk • 17.8. 2012, 11:22

Komisia na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách a nekalých obchodných praktík predávajúcich (ďalej len „Komisia") upozorňuje na praktiky spoločnosti Platiť sa oplatí, s.r.o. pri vymáhaní pohľadávok zo spotrebiteľských úverov voči spotrebiteľom postúpených spoločnosťou Pohotovosť, s.r.o.

Spoločnosť Platiť sa oplatí, s.r.o. kontaktuje spotrebiteľov telefonicky a zasiela im krátke textové správy, v ktorých avizuje predaj ich majetku v exekučnej dražbe v prípade, ak nezaplatia dlh. Spoločnosť takto postupuje aj v tých prípadoch, keď súdy exekúcie vedené na vymoženie jej pohľadávok vyhlásili ako neprípustné a tieto zastavili. Komisia každé konanie, ktorým si obchodná spoločnosť (podnikateľ) pri vymáhaní pohľadávok osvojuje právomoci orgánu verejnej moci alebo ním poverenej osoby, hodnotí ako zákonom zakázanú agresívnu nekalú obchodnú praktiku, ktorá zakladá vymáhanie pohľadávok v rozpore so zákonom. V tomto prípade ide o hrozbu exekučnej dražby, ktorú môže uskutočniť výhradne súdny exekútor. Z tohto dôvodu Komisia už skôr podala Slovenskej obchodnej inšpekcii podnet na vydanie predbežného opatrenia, ktorým budú uvedené praktiky spoločnosti zakázané.

Komisia poškodeným spotrebiteľom odporúča, aby zvážili podať individuálne sťažnosti Slovenskej obchodnej inšpekcii na postup spoločnosti. V prípade podozrenia zo spáchania trestného činu nátlaku odporúča aj podanie trestného oznámenia orgánom činným v trestnom konaní. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: stock.xchng

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1769

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: