Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Posledná schôdza parlamentu

najpravo.sk • 3.2. 2012, 20:39

Dnes zasadnú poslanci Národnej rady SR do parlamentných lavíc na poslednú schôdzu parlamentu pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať v marci.

Zverejnený program rokovania parlamentu má 76 bodov a pozrieť si ho môžete TU.

Očakáva sa však, že väčšina, prevažne poslaneckých návrhov, ktoré boli presunuté z predchádzajúcej schôdze a čaká ich len prvé čítanie, budú stiahnuté z rokovania, nakoľko sa reálne v tomto volebnom období nemôžu schváliť, keďže ide o poslednú schôdzu národnej rady, a teda druhé a tretie čítanie by sa nemali kedy uskutočniť. Skončením volebného obdobia sa končí aj legislatívny proces týchto predložených návrhov.

Novela zákona o rodine, ktorá mala priniesť zavedenie úrokov z omeškaného výživného, novela autorského zákona, ktorá mala umožniť používanie verejných licencií na internete, novela Občianskeho zákonníka, ktorá mala upraviť majetkové vzťahy medzi snúbencami či novela zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, ktorá mala zaviesť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov za porušenie ich povinnosti, sa zrejme už v tomto volebnom období neschvália.

Plénum národnej rady pravdepodobne v snahe obmedziť predvolebnú kampaň predkladateľov zákonov na pôde parlamentu vypustí z rokovania aj iné poslanecké návrhy.

Snáď najsledovanejšou legislatívnou zmenou, ktorá je na programe poslednej schôdze parlamentu je novela zákona o priestupkoch, ktorá má za cieľ doplniť platný zákon o priestupkoch a ďalšie zákony, tak, aby sa po ich prijatí rozšírila jeho pôsobnosť konať, prejednávať a postihovať konanie, ktoré javí znaky priestupku aj v prípadoch, ak sa javí, že takéhoto konania sa mal alebo mohol dopustiť niektorý z ústavných činiteľov Slovenskej republiky. Inak povedané ide o tzv. zrušenie priestupkovej imunity.

Vo štvrtok 2. februára 2012 sa má prerokovať aj návrh na voľbu členov Súdnej rady Slovenskej republiky.

Zdroj a foto: www.nrsr.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1104

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: