Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Posilnenie justičného vzdelávania

Admin 3 • 6.5. 2011, 06:39

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská včera 5. mája spolu s ministrami spravodlivosti ostaných krajín V4 a aj Chorvátska podpísala Memorandum o spolupráci v oblasti justičného vzdelávania. Podpis memoranda je súčasťou dvojdňového pracovného stretnutia ministrov uvedených krajín, ktoré sa včera začalo v maďarskom meste Veszprém.

Cieľom dohody, ktorú podpísali slovenská ministerka Lucia Žitňanská, maďarský minister Tibor Navracsics, poľský minister Krzysztof Kwiatkowski, český minister Jiří Pospíšil a šéf rezortu spravodlivosti Chorvátska Dražen Bošnjakovič je posilnenie justičného vzdelávania na európskej, ako aj regionálnej úrovni. Memorandum je záväzkom pre tieto krajiny, aby v čo možno najväčšej miere podporovali spoluprácu medzi jednotlivými justičnými vzdelávacími inštitúciami, zameranú na vzdelávanie sudcov, prokurátorov, ako aj iných justičných pracovníkov.

V rámci spolupráce majú justičné vzdelávacie inštitúcie krajín organizovať spoločné vzdelávacie kurzy, semináre a výmenné programy. Jednotlivé krajiny sa podľa memoranda majú zároveň usilovať získať pre potreby justičného vzdelávania dodatočné financovanie z fondov Európskej únie. Práve v prípade projektov zahŕňajúcich viac členských štátov je možné uchádzať sa o spolufinancovanie z fondov Európskej únie, preto sa takáto spolupráca javí ako vhodným riešením zameraným na lepšie využívanie finančných aj personálnych zdrojov v záujme skvalitnenia a zvýšenia úrovne justičného vzdelávania.

Podrobnosti spolupráce stanoví protokol, ktorý má byť podpísaný ešte v júni tohto roku v Budapešti.

Pracovné stretnutie pokračuje aj dnes spoločnými zasadnutiami, v rámci ktorých sa otvoria aj témy o problematike dohľadu nad znalcami, o právnej pomoci, či o cezhraničnom dedení. Poobede je naplánované aj stretnutie venované prioritám nadchádzajúceho poľského predsedníctva v rade EÚ. 

Zdroj: www.justice.gov.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1279

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: