Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Poradňa pre občanov v exekúcii: Nepreberanie pošty nepomôže

najpravo.sk • 4.9. 2018, 18:47

Bezplatná poradňa pre občanov v exekúcií pomohla za päť rokov svojej existencie takmer 9000 ľuďom. Osobne sa do sídla Slovenskej komory exekútorov prišlo poradiť 612 ľudí, ďalších 8359 svoje problémy konzultovalo prostredníctvom e-mailu.

 „Som veľmi rád, že poradňa za päť rokov existencie splnila svoj účel i naše očakávania a pomáhala ľuďom v exekúcii čo najrýchlejšie a najefektívnejšie sa vysporiadať so svojou zložitou životnou situáciou,“ povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.


 Poradňa pre občanov

Bezplatné osobné konzultácie len pre občanov v exekúcii. Konzultácie nenahrádzajú poradenstvo poskytované advokátskymi kanceláriami:
E-mail: poradna@ske.sk


 

Občania sa v poradni najčastejšie zaujímali o to, či súdny exekútor v ich prípade postupuje správne a či má právo na kroky, ktoré voči nim vykonal. Takisto sa informovali o možnostiach právnej ochrany v ich prípade.

 „Neustále prízvukujeme, že najdôležitejšie je postaviť sa k tejto životnej skúške priamo a snažiť sa ju čo najrýchlejšie vyriešiť. Občanovi nijako nepomôže nepreberanie pošty, skrývanie sa a vyhýbanie sa exekútorovi. Naopak, v konečnom dôsledku ho to môže stáť ešte viac peňazí. Preto ľuďom odporúčame, aby s exekútorom komunikovali, snažili sa využiť zákonné prostriedky, ktoré majú k dispozícii a aby sa svoje záväzky pokúsili čo najskôr vysporiadať. Vždy totiž platí, že svoje dlhy musí napokon človek zaplatiť,“ uviedol Miroslav Paller.

Bezplatnú poradňu pre občanov v exekúcií spustila Slovenská komora exekútorov v septembri 2013 v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom. Základnými piliermi tohto programu sú transparentnosť, ústretovosť a spravodlivosť. Okrem bezplatnej poradne uskutočnila komora počas piatich rokov množstvo edukačných podujatí, prednášok a školení. Pravidelne upozorňuje občanov na riziká zadlžovania sa. Modelové prípady z poradne nájdu občania aj na webovej stránke komory www.ske.sk, spoločne s konkrétnymi radami, ako sa dostať z exekúcie čo najmenej zaťažujúcim spôsobom.

O Slovenskej komore exekútorov: Slovenská komora exekútorov je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Bola zriadená Zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č.233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v znení neskorších noviel. Poslaním komory a jej orgánov je chrániť záujmy exekútorského stavu, dohliadať nad činnosťou exekútorov a obstarávať ďalšie záležitosti, ktoré sú jej zverené zákonom.

Zdroj: TS SKE
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 844

Nový príspevok

Prosba o radu

Velmi pekne Vas prosim o radu.Synovi uznali osobny bankrot ale teraz mu začali posielat exekutori ktorych je 30 /veritelov 7/ aby im do 3 dni vyplatil exekučne trovy po 40 eur.Zatial sa ozvali iba 3 kde ma zobrat 1200 eur aby to mohol zaplatit.Prosim čo ma urobit aby sa zase nedostal do problemov s exetutormi.Za odpoved velmi pekne dakujem.

Bittnerova | 06.09.2018 11:40
PoUtStŠtPiSoNe
: