Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Podľa Harabina sú niektorí sudcovia ústavného súdu podozriví zo spáchania trestného činu

najpravo.sk • 2.3. 2013, 13:05

Predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefan Harabin podal trestné oznámenie na trojicu sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky. Podľa oznámenia sú sudcovia Juraj Horváth, Ladislav Orosz a Sergej Kohut podozriví zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

„Sudca nemôže pri rozhodovaní plniť politické priania politikov, aj keď bol predtým politik. Sudcovia, ktorí nerešpektujú zákony a ústavu, nemôžu obliekať talár - nech sa vrátia do politických strán. Rovnako zákony a ústava musia platiť aj pre predmetných troch ústavných sudcov," vyhlásil predseda NS SR Harabin.

Predmetní ústavní sudcovia boli v minulosti v konaní pred ústavným súdom voči jeho osobe v rôznych prípadoch zaujatí. Jeden z nich,  Sergej Kohut sa dokonca nechal sám bez námietky vylúčiť. Pri disciplinárnom konaní, ktoré podala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská 18. novembra 2010, však už podľa oznamovateľa úmyselne neoznámili svoju zaujatosť pre negatívny pomer k osobe Štefana Harabina a aj napriek tomu rozhodovali o jeho disciplinárnom postihu.

Harabin trestné oznámenie opiera aj o právoplatné rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu z 20. novembra 2012 o sťažnosti Štefana Harabina č. 58688/2011 proti Slovenskej republike, ktorý rozhodol tak, že v relevantnej časti jednomyseľne vyhlásil sťažnosť podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru týkajúcu sa sťažovateľovho práva na spravodlivé prerokovanie veci pred nestranným súdom za prijateľnú, a rozhodol, že došlo k porušeniu čl. 6 ods. 1 Dohovoru v tom, že o disciplinárnom návrhu proti sťažovateľovi nebolo rozhodnuté nestranným súdom.

„Nemôžeme hovoriť o dôveryhodnosti sudcovského zboru, pokiaľ na ústavnom súde sú ľudia, ktorí sú podozriví z páchania trestnej činnosti," uzavrel Harabin. 

Zdroj a foto: nssr.gov.sk
Ilustračné foto: portal.concourt.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1384

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: