Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Po zavedení daňových licencií dvojnásobne stúpol počet likvidácií firiem

PR • 21.2. 2014, 18:49

Počet likvidácií firiem na Slovensku v januári stúpol oproti decembru minulého roka dvojnásobne. V absolútnych číslach však nárast likvidácií nie je až taký dramatický. Zo 63 likvidácií v decembri 2013 stúpol ich počet na 131 v januári 2014.

„Zavedenie daňových licencií prinútilo majiteľov neaktívnych firiem porozmýšľať nad tým, či neaktívnu firmu zlikvidovať alebo predať, prípadne oživiť jej činnosť tak, aby sa podnikateľovi oplatilo zaplatiť daňovú licenciu." uviedol Filip Glasa z portálu finstat.sk

Dopyt po DPH-čkových firmách

Predať neaktívnu firmu sa oplatí, najmä ak ste majiteľom spoločnosti, ktorá je platcom DPH. Stať sa platcom DPH dnes nie je také jednoduché ako kedysi, a preto je po existujúcich DPH-čkových firmách na predaj dopyt.

Počet likvidácií v januári stúpol výrazne, v absolútnych číslach však nie je likvidácii veľa:

Majiteľov firiem, ktorí sa rozhodli svoju firmu zlikvidovať, je viac ako v minulosti (ako je vidieť z grafu). Ale oproti novozakladaným firmám je likvidácií stále veľmi málo. V januári tohto roku vzniklo 3397 nových firiem, čo je stále nadpriemerné číslo oproti bežným mesiacom, kedy sa zakladá do 2000 nových firiem za mesiac.

Efekt povinného zloženia imania v banke ešte pretrváva

Vysoký počet nových firiem v januári je ešte stále efekt zavedenia nutnosti splatiť základné imanie na účet v banke. Založiť firmu bez nutnosti splatiť základné imanie na účet v banke ste museli stihnúť do konca novembra. Dovtedy však stačilo podpísať len spoločenskú zmluvu, teda spoločnosť založiť. Podať návrh na zápis novej firmy do obchodného registra sa mohol vykonať aj neskôr.

Počet novozaložených firiem oproti decembru klesol, ale stále je nadpriemerný:

Na záver ešte počet výmazov spoločností z obchodného registra. Počet výmazov firiem je zatiaľ v normále. Počet 555 výmazov v januári 2014 je veľmi podobný rovnakému obdobiu minulého roka.

Počet výmazov firiem z obchodného registra:

Filip Glasa, www.finstat.sk
Ilustračné foto a grafy: finstat.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2209

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: