Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Platenie súdnych a správnych poplatkov cez mobilnú aplikáciu

9.3. 2016, 17:22 |  najpravo.sk

Slovenská pošta spustila novú formu úhrady súdnych a právnych poplatkov, a to cez mobilnú aplikáciu. V tejto súvislosti sa portál najprávo.sk obrátil na hovorkyňu Slovenskej pošty Mgr. Stanislavu Pondelovú, ktorá zodpovedala otázky položené našimi čitateľmi.

Slovenská pošta spustila novú formu úhrady súdnych a právnych poplatkov, a to cez mobilnú aplikáciu. Kto môže touto formou platiť súdne a správne poplatky?

Slovenská pošta spustila mobilnú aplikáciu eKolok od 1.februára 2016. Táto slúži na úhradu správnych a súdnych poplatkov prostredníctvom výberu služby v aplikácii alebo prostredníctvom úhrady už vystaveného platobného predpisu na úrade. Touto formou môže platiť každá fyzická/právnická osoba, ktorá má nainštalovanú aplikáciu vo svojom mobilnom telefóne.

Bližšie informácie, ako používať mobilnú aplikáciu, prikladáme v návode.

Je možné takto platiť poplatky na všetkých štátnych inštitúciách a súdoch?

Týmto spôsobom je možné platiť na všetkých úradoch a súdoch, ktoré sú zapojené do platobného systému E-KOLOK a podanie si občan príde osobne vybaviť na úrade alebo súde. 

Plánuje sa rozšírenie aj na ďalšie operačné systémy, keďže v súčasnosti je aplikácia dostupná len pre mobilné zariadenia s OS Android?

Aplikácia eKolok je zatiaľ dostupná pre užívateľov OS Android od verzie 4.4 (pre nižšie verzie nie je k dispozícii z bezpečnostných dôvodov). V priebehu druhého kvartálu 2016 je plánované spustenie aplikácie aj na zariadeniach s operačným systémom iOS.

Ak sme to dobre pochopili, zmyslom tejto formy je nahradiť papierový kolok displejom mobilného telefónu, ktorý musí poplatník fyzicky ukázať na podateľni súdu alebo iného orgánu?

V tomto prípade sa občan namiesto papierového eKolku preukáže vygenerovaným QR kódom. Následne pracovník úradu alebo súdu načíta QR kód v aplikácii. eKolok je možné použiť len raz.

Na doplnenie, zmyslom nie je úplná náhrada papierového eKolku, ale využitie moderného prostriedku (smartphonu) na úhradu súdnych a správnych poplatkov pre občanov, ktorí si už zvykli využívať podobné služby cez svoje elektronické zariadenia. Ide teda o ďalšiu alternatívu úhrady správnych a súdnych poplatkov.

Je teda tento systém platenia poplatkov určený len na prípady, kedy poplatník mieni osobne navštíviť súd alebo iný orgán?

Presne pre tieto prípady je tento spôsob úhrady poplatkov cez mobilný telefón určený.

Aké ďalšie formy úhrady súdnych a správnych poplatkov súk dispozícii pri úhradách v rámci platobného systému E-KOLOK?

Občania môžu v súčasnosti uhradiť správne/súdne poplatky viacerými spôsobmi: 1. Cez samoobslužný platobný terminál tzv. kiosk v hotovosti alebo platobnou kartou 2. Prostredníctvom mobilnej aplikácie 3. Zakúpením Potvrdenia pre evidenciu poplatku (nominálny eKolok) na pobočkách SP, a.s. 4. Úhradou Platobného predpisu, ktorý občanovi vydá zamestnanec úradu/súdu. Platobný predpis následne klient môže uhradiť na kiosku, vkladom na účet alebo bankovým prevodom, v pokladni úradu/súdu v hotovosti alebo platobnou kartou, na pošte prostredníctvom Poštového poukazu či mobilnou aplikáciou.

Dokedy sa budú môcť zakúpiť a používať papierové kolkové známky, ktoré sa dajú zakúpiť na poštách?

Predaj pôvodných „klasických“ papierových kolkových známok skončil 30.11.2014. V súčasnosti Slovenská pošta predáva na pobočkách Potvrdenia pre evidenciu poplatku v nominálnych hodnotách (eKolky), ktoré je možné použiť na akomkoľvek úrade alebo súde.

Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť