Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Plán politiky EÚ v oblasti trestného práva

najpravo.sk • 18.10. 2011, 07:58

Nový plán, ktorý definuje, ktoré porušenia zákona sa majú klasifikovať ako trestné činy, má zvýšiť ochranu obyvateľov prostredníctvom efektívneho zavedenia a vykonávania nových pravidiel.

Európski občania sa domnievajú, že ak sa má Únia v budúcnosti stať silnejšou, boj proti kriminalite by sa mal stať jednou z hlavných priorít inštitúcií EÚ.

Ale napriek úsiliu, ktoré bolo vynaložené v priebehu posledných desiatich rokov, nie sú zmeny v európskom trestnom práve celkom koherentné a pravidlá nie sú vždy správne implementované.

Nový právny rámec

Vďaka Lisabonskej zmluve z roku 2009 má EÚ možnosť využiť trestné právo na účinnejšie presadzovanie svojich politík a lepšiu ochranu svojich občanov. Posilnila sa úloha inštitúcií EÚ a národných parlamentov a Súdny dvor EÚ získal v tejto oblasti plnú jurisdikciu.

V situácii, keď sa škody zapríčinené trestnou činnosťou odhadujú na 233 miliárd EUR ročne, je jasná stratégia mimoriadne dôležitá z hľadiska ochrany občanov. Užšia spolupráca v oblasti trestného práva môže pomôcť pri definovaní pravidiel, ktoré majú určiť, aké porušenia zákona sa majú vo všetkých členských štátov považovať za trestné činy.

Usmernenia pre členské štáty

Stratégia stanovuje podmienky, za ktorých môžu Únia a členské štáty spolupracovať na vytváraní súdržnej trestnej politiky EÚ.

Spoločné princípy môžu zvýšiť efektívnosť niektorých pravidiel EÚ v oblasti boja proti manipuláciám na finančných trhoch, poškodeniam životného prostredia alebo podvodom, ktoré sa týkajú finančných prostriedkov EÚ.

Hlavné kritériá, ktoré by mali členské štáty zohľadniť:

  • využitie trestnoprávnych opatrení v právnych nástrojoch musí byť vždy krajným prostriedkom;
  • použitie trestnoprávnych sankcií by malo byť vyhradené pre mimoriadne závažné porušenia práva;
  • nové trestnoprávne opatrenia musia rešpektovať základné ľudské práva;
  • každé rozhodnutie o tom, aký typ trestnoprávneho opatrenia alebo sankcie sa použije v určitom právnom nástroji, musí byť podložené jasnými faktickými dôkazmi a musí rešpektovať zásadu subsidiarity a proporcionality.

Boj proti cezhraničnej trestnej činnosti

Nakoľko zločin nepozná hranice, potrebujeme spoločné opatrenia, aby páchatelia trestnej činnosti nemohli zneužiť schengenský priestor v EÚ alebo rozdiely v právnych systémoch jednotlivých členských štátov.

Spoločné minimálne pravidlá v oblasti trestného práva, ktoré zohľadňujú národné hodnoty, zvyky a tradície, môžu výrazne prispieť k ochrane občanov, najmä tých, ktorí sa zdržiavajú alebo pracujú v inom členskom štáte.

Zdroj informácií: Aktuality Európskej komisie na ec.europa.eu
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1655

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: