Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Osobné bankroty bude dotovať štát

najpravo.sk • 22.9. 2016, 18:05

Vláda včera schválila novelu Zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Ak budú zmeny schválené aj v parlamente, tak vďaka zmenám v zákone o konkurze a reštrukturalizácii by sa tzv. osobný bankrot mohol stať dostupnejším pre väčší počet ľudí.

„Podstatne znižujeme náklady spojené so začatím konania o oddlžení. Nemajetným dlžníkom navyše s nákladmi na oddlženie pomôže štát. Dlžníci budú v zmysle návrhu chránení pred úplnou stratou bývania.“ konštatovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Dve alternatívy zbavenia sa dlhov

Možnosť zbaviť sa dlhov bude mať dlžník jednou z dvoch alternatív – buď konkurzom, alebo splátkovým kalendárom.  V prípade konkurzu odovzdá na speňaženie majetok a následne súd rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd. Zostatok dlhu bude nevymáhateľný. Určité pohľadávky (tzv. nedotknuteľné)  však bude musieť dlžník splácať aj po oddlžení  (napr. pohľadávky detí dlžníka na výživné, pohľadávky zo zodpovednosti za škodu spôsobenú na zdraví,...) nakoľko vzhľadom na ich povahu, resp. dôvod vzniku, nie je dôvod takéto pohľadávky dlžníkovi odpúšťať.

Domáhať sa zbavenia dlhov jedným z dvoch uvedených spôsobov bude môcť dlžník iba raz za 10 rokov.

Dotácia z Centra právnej pomoci

Osobný bankrot bude dostupnejším aj vďaka podstatne nižším nákladom potrebným na začatie konania o oddlžení. Preddavok na odmenu správcu by sa mal znížiť zo súčasných 650€ na 500€ a nemal by sa vyžadovať už žiaden minimálny majetok na otvorenie konania, ktorý v súčasnosti musí byť v hodnote minimálne 1650€. Navyše nemajetným s nákladmi na oddlženie pomôže štát. Preddavok na odmenu správcu bude môcť dlžníkovi poskytnúť Centrum právnej pomoci s tým, že v nasledujúcich 3 rokoch po oddlžení mu ich dlžník splatí.

Centrum právnej pomoci bude môcť zároveň v oveľa väčšej miere pomáhať ľuďom v prípade ak sa rozhodnú pre osobný bankrot. Nová úprava predpokladá posilnenie pracovísk Centra právnej pomoci, a to najmä v lokalitách, kde sa očakáva najväčší záujem o tento inštitút oddlženia. Cieľom je vytvoriť tímy zložené z právnikov, sociálnych pracovníkov, ktoré v prípade potreby prevedú ľudí celým procesom osobného bankrotu.

Nepostihnuteľná hodnota obydlia

Podstatnou zmenou, ktorá vzišla v rámci pripomienkového konania, je aj zavedenie tzv. „nepostihnuteľnej hodnoty obydlia“. Toto opatrenie významne zvyšuje ochranu dlžníkov pred úplnou stratou bývania. Dlžník, ktorý prejde osobným bankrotom, bude mať právo voči tzv. nezabezpečeným veriteľom uchrániť sumu tzv. „nepostihnuteľnej hodnoty obydlia“. Túto sumu ustanoví vláda SR nariadením. Ak obydlie dlžníka nebude dosahovať túto hodnotu, v konkurze sa ani nebude predávať. Ak ju presiahne, na bankový účet sa dlžníkovi vyplatí časť z výťažku zo speňaženia obydlia zodpovedajúca nepostihnuteľnej hodnote obydlia. Z tohto účtu potom bude môcť mesačne čerpať v nasledujúcich rokoch určenú sumu.

Navrhovaná účinnosť zmien v oddlžení fyzických osôb je od 1. marca 2017.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1729

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: