Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Okresný súd Prešov zakázal vymáhať tzv. 60 eurové faktúry

najpravo.sk • 9.4. 2012, 20:24

Určite je vám známa kauza vymáhania poplatkov za registráciu na niektorých internetových stránkach. Zo štandardnej registrácie na týchto stránkach sa „vykľulo" uzavretie odplatnej zmluvy a spotrebiteľov – návštevníkov týchto stránok čakali v mailových schránkach faktúry na pomerne vysoké sumy. O kauze sme informovali vo viacerých článkoch:

Združenie na ochranu občana – spotrebiteľa HOOS iniciovalo súdne konanie, ktorým žiadalo vydanie predbežného opatrenia, v ktorom by súd uložil prevádzkovateľovi niektorých internetových stránok ako aj jeho mandatárovi zdržať sa akýchkoľvek postupov pri mimosúdnom vymáhaní pohľadávok zo zmlúv uzavretých so spotrebiteľmi na diaľku prostredníctvom týchto internetových stránok s výnimkou pohľadávok priznaných vykonateľným rozhodnutím súdu a zdržať sa postúpenia pohľadávok z uvedených zmlúv. Okresný súd v Prešove vo veci 12C/1/2012 návrhu vyhovel, pričom návrh zamietol len v časti, v ktorej sa spotrebiteľské združenie domáhalo zákazu aj voči „právnym nástupcom" označených odporcov, a to s ohľadom k tomu, že nositeľmi povinností sú len označení odporcovia.

Súd po tom, ako skonštatoval vecnú legitimáciu združenia na podanie takejto žaloby (§ 3 zákona č. 250/2007 Z. z. o ochrane spotrebiteľa) uviedol, že mal osvedčené, že prevádzkovateľ sporných internetových stránok uzatváral so spotrebiteľmi zmluvy prostredníctvom internetových stránok, pričom všeobecné obchodné podmienky prevádzkovateľa boli prerokované Komisiou na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách a nekalých obchodných praktikách predávajúcich ešte začiatkom roku 2011 a až 22 zmluvných dojednaní prevádzkovateľa bolo posúdených ako neprijateľných alebo nečestných podľa § 53 ods. 1 Občianskeho zákonníka.

Súd taktiež uviedol, že vec sa týka väčšieho počtu spotrebiteľov, ktorí po prihlásení sa na stránku odporcu po neinformovaní o skutočnosti, že spotrebiteľ súhlasom s užívateľskými podmienkami uzatvára vopred naformulovanú odplatnú zmluvu na dobu 12 mesiacov, následne obdržali výzvy na platenie od mandatára prevádzkovateľa.

Nejde o prvé súdne rozhodnutie v tejto kauze

Zároveň treba spomenúť, že v danej veci nejde o prvé súdne rozhodnutie, ktorým bolo zakázané vymáhanie vyššie uvedených pohľadávok a ich postupovanie. Už Krajský súd v Prešove vo veci 6Co/177/2011 nariadil predbežné opatrenie, ktorým uložil, aby sa prevádzkovateľ internetových stránok zdržal akýchkoľvek postupov pri mimosúdnom vymáhaní pohľadávok zo zmlúv uzavretých so spotrebiteľmi na diaľku prostredníctvom internetovej stránky www.basne-portal.sk. Krajský súd tak zmenil rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý návrh na nariadenie predbežného opatrenia zamietol z dôvodu jeho nevykonateľnosti. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1994

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: