Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

ODMEŇOVANIE V JUSTÍCII: Trestáte zamestnancov mimobratislavských súdov?

najpravo.sk • 26.9. 2017, 18:26

Zamestnanci niektorých mimobratislavských súdov sa ostro postavili proti platovému zvýhodňovaniu ich bratislavských kolegov.

Základná organizácia Odborového zväzu justície v SR pri Okresnom súde Košice II, ku ktorej sa pripojili aj ďalšie mimobratislavské organizácie sa obrátila na predsedníčku odborového zväzu justície. Nepáči sa im, že sa platovo zvýhodňujú len zamestnanci bratislavských súdov. V liste, ktorý má portál najprávo.sk k dispozícii sa píše:

„Vážená pani predsedníčka Odborového zväzu justície Slovenskej republiky,

list pani ministerky spravodlivosti zo dňa 30.8.2017 vyvolal vlnu nespokojnosti aj u zamestnancov nášho súdu.

Zvýšenie osobných príplatkov zamestnancom vo výkone súdnictva a navýšenie rozpočtových prostriedkov iba na bratislavských súdoch od 1. júla 2017 je v podstate potrestaním zamestnancov ostatných súdov za to, že v ich regióne je vysoká miera nezamestnanosti a ľudia si svoju prácu vážia.

Účelom osobného príplatku by malo byť ocenenie osobných schopností, dosahovaných pracovných výsledkov alebo vykonávanie práce nad rámec pracovných povinností a mal by zohľadňovať úroveň kvality plnenia služobných úloh zamestnancov. Za predpokladu, že dochádza k rovnakej aplikácii zákona o štátnej službe jednotlivými služobnými úradmi, mal by byť aj postup pri odmeňovaní rovnaký a v odmeňovaní zamestnancov na tých istých pracovných pozíciách alebo pri vykonávaní tých istých činností by mala existovať rovnosť.

Odmenením iba určitej vybranej časti zamestnancov za to, že sú vôbec ochotní zamestnať sa a zotrvať na určitej pracovnej pozícii považujeme za porušenie princípov rovnakého zaobchádzania.

V konečnom dôsledku ak zamestnanec na mimobratislavskom súde dosahuje rovnaké (prípadne aj lepšie) pracovné výsledky a plní rovnaké pracovné úlohy ako zamestnanec bratislavského súdu, bude za svoju prácu odmenený nižšou sumou než zamestnanec bratislavského súdu iba preto, že výška osobných príplatkov zamestnancov je limitovaná rozpočtom súdu, ktorý bol zvýšený iba pre bratislavské súdy.

Zvýšenie osobných príplatkov na bratislavských súdoch teda považujeme za porušenie princípu zásady rovnakého zaobchádzania, prispievajúce k zvyšovaniu napätia a rozkolom medzi zamestnancami, ktorí sú pri odmeňovaní za svoju prácu už aj tak hlboko podhodnotení.“

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 922

Nový príspevok

chýba zákon o justičnej službe

Aby nedochádzalo k takýmto nerovnostiam, je najvyšší čas na zákon pre justičných zamestnancov. A tam by sa mohlo poriešiť / vo forme príplatku/, tak ako u policajtov, ktorí tiež dostávajú príspevok za službu v hlavnom meste. Nie rozlišovať osobné príplatky. Z vlastnej skúsenosti viem, že v Bratislave je práca náročnejšia ako na mimobratislavskom súde, je jej viac a hlavne život je v hlavnom meste drahší. Vzhľadom k tejto skutočnosti sa každý na súde naučí, získa prax, a po roku odchádza z dôvodu nemožnosti vyžiť z tak nízkeho platu. V oblastiach mimo Bratislavy sa predsa len žije ľahšie z rovnakého platu. Z tohto dôvodu, ak má byť zabránené takejto fluktuácii na Bratislavských súdoch je potrebné, aby zamestnanci dostávali príspevok, nie však vo forme osobných príplatkov. Nemá to byť ohodnotenie za lepšie alebo rovnaké pracovné výsledky, ale za ťažšie- iné podmienky, preto by to nemalo byť vo forme osobného príplatku.

DE | 28.09.2017 09:46
PoUtStŠtPiSoNe
: