Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Od začiatku roka dostal Ústavný súd už skoro 10 000 sťažností!

najpravo.sk • 27.1. 2013, 21:26

Ústavnému súdu Slovenskej republiky bolo od 1. januára 2013 doručených už 9 530 sťažností fyzických a právnických osôb. Sťažovatelia – predovšetkým právnická osoba P., s. r. o. - v nich namietajú najmä porušenie práv podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, podľa čl. 48 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky a podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

„I keď najväčší počet sťažností tvorí hromadné podanie jednej právnickej osoby, návrhy nie sú totožné, preto sa ústavný súd musí zaoberať individuálne každým z nich. Sťažovatelia zároveň žiadajú priznať primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške až 4 732 500 €," informovala predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetta Macejková.

Taký vysoký počet sťažností registroval ústavný súd v minulom roku až k 2. júlu. V roku 2012 bolo ústavnému súdu doručených celkovo 14 258 sťažností a návrhov, čo je o 9 981 sťažností a návrhov viac ako rok predtým. Ústavný súd nedisponuje materiálnymi, technickými, personálnymi ani finančnými prostriedkami na spracovanie takého enormného nárastu počtu podaní. Takýto stav nápadu sťažností na ústavný súd už na začiatku kalendárneho roka začína vážne ohrozovať jeho fungovanie," podčiarkla predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky.

„Aj keď ústavný súd nemá na prerokovanie sťažností fyzických a právnických osôb stanovené lehoty, prevažná väčšina sťažovateľov žiada o prednostné vybavenie svojej sťažnosti a mnohí požadujú aj dočasné opatrenie. Takýto nárast sťažností neprimerane zaťažuje sudcov ústavného súdu, ktorých je trinásť, a ktorí by sa mali zaoberať predovšetkým podaniami – návrhmi a sťažnosťami, ktoré sú štandardnými právomocami ústavných súdov okolitých krajín," zdôraznila predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Situácia nie je ružová ani na Najvyššom súde SR. V stredu portál najprávo.sk informoval tiež o tom, že predseda sudcovskej rady Najvyššieho súdu SR JUDr. Vladimír Magura konštatoval, že počet došlých vecí, ktoré musí Najvyšší súd Slovenskej republiky rozhodnúť, sa neustále zvyšuje. Poukázal na tú skutočnosť, že rezervy už nie je možné hľadať len v zefektívnení práce jednotlivých sudcov a súdnych úradníkov. Za tejto situácie by sa malo uvažovať aj o určitých presunoch agendy v rámci jednotlivých kolégií. Za situácie, že nepríde k výraznému personálnemu posilneniu sudcov a súdneho aparátu, nie je možné zo strany Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zabezpečiť plynulé t. j. bezprieťahové vybavovanie jednotlivých druhov agendy, čím dôjde k zníženiu vymožiteľnosti práv účastníkov konania.

Zdroj: ÚS SR, NS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1877

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: