Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

O koľko si prilepšia hosťujúci sudcovia?

najpravo.sk • 8.10. 2019, 17:02

Inštitút hosťujúceho sudcu bol zavedený do nášho právneho poriadku novelou zákona o sudcoch č. 282/2019 Z. z. Účelom legislatívnej zmeny bolo vytvoriť predpoklady pre riešenie situácií, ktoré dočasne negatívne ovplyvňujú fungovanie súdov tým, že spôsobujú dočasnú absenciu zákonného sudcu (napríklad materská alebo rodičovská dovolenka, prerušenie výkonu funkcie sudcu, stáž sudcu a pod.).

Zákon definuje hosťujúceho sudcu ako sudcu, ktorý vykonáva funkciu sudcu na určenom okresnom súde v obvode krajského súdu a ktorý udelil súhlas s pridelením na voľné miesto hosťujúceho sudcu pre obvod krajského súdu (pozri § 11a vyššie citovaného zákona). Oplatí sa však byť hosťujúcim sudcom?

Príplatok za výkon funkcie sudcu ako hosťujúceho sudcu

Vyššie uvádzaná novela zákona o sudcoch zaviedla do ustanovenia § 71a nový typ príplatku, ktorý ma plniť motivačnú funkciu, a to príplatok za výkon funkcie hosťujúceho sudcu, ktorý bude tomuto sudcovi patriť mesačne. Hosťujúcemu sudcovi, ktorý vykonáva funkciu sudcu na okresnom súde, patrí príplatok za výkon funkcie vo výške 5% zo základného platu mesačne.

Náhrada zvýšených výdavkov

Hosťujúci sudca má nárok na náhradu zvýšených výdavkov za podmienok a v rozsahu, ktorý ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo.

Tento všeobecne záväzný právny predpis práve vyšiel v Zbierke zákonov pod číslom 293/2019 Z. z. ako Vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky z 19. septembra 2019, ktorou sa ustanovujú podmienky a rozsah náhrady zvýšených výdavkov hosťujúceho sudcu.

Náhrada zvýšených výdavkov hosťujúceho sudcu zahŕňa zvýšené náklady na cestovné a ubytovanie. Výška náhrady zvýšených výdavkov hosťujúceho sudcu sa určuje podľa vzdialenosti medzi miestom trvalého pobytu hosťujúceho sudcu a sídlom okresného súdu, na ktorom hosťujúci sudca vykonáva funkciu sudcu, pričom na účely určenia vzdialenosti podľa je rozhodujúca najkratšia vzdialenosť po pozemných komunikáciách v Slovenskej republike.

Mesačná výška náhrady zvýšených výdavkov hosťujúceho sudcu je:

  • a) 130 eur, ak vzdialenosť podľa § 1 je do 100 km,
  • b) 260 eur, ak vzdialenosť podľa § 1 je nad 100 km do 200 km,
  • c) 390 eur, ak vzdialenosť podľa § 1 je nad 200 km do 300 km,
  • d) 520 eur, ak vzdialenosť podľa § 1 je nad 300 km.

Ak ubytovanie hosťujúcemu sudcovi poskytuje súd, na ktorom vykonáva funkciu, znižuje sa náhrada zvýšených výdavkov o polovicu.

Zdroj: ASPI – Automatizovaný systém právnych informácií
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 942

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: