Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novým generálnym prokurátorom sa stal Jaromír Čižnár

najpravo.sk • 18.6. 2013, 22:02

Národná rada Slovenskej republiky podľa čl. 150 Ústavy Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a § 7 ods. 2 zákona č. 153/2001 Z. z. o prokuratúre v znení neskorších predpisov navrhuje prezidentovi Slovenskej republiky kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora Slovenskej republiky.

Za generálneho prokurátora Slovenskej republiky môže byť podľa § 7 ods. 3 citovaného zákona vymenovaný len prokurátor, ktorý dosiahol vek najmenej 40 rokov, aspoň päť rokov vykonával justičnú prax a s vymenovaním súhlasí. Zvolený je kandidát, ktorý získa vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím z 5. júna 2013 vyzval poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby predložili návrhy kandidátov, určil formálne náležitosti návrhu a lehotu na ich predloženie. V určenom termíne bol predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky predložený jeden návrh, ktorý obsahoval požadované náležitosti a príslušné dokumenty. Predseda Národnej rady rozhodnutím zo 14. júna 2013 pridelil návrh Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky na prerokovanie a zaujatie stanoviska. Výbor rokoval o návrhu na schôdzi dňa 17. júna 2013, na ktorú pozval navrhovaného JUDr. Jaromíra Čižnára. Kandidát sa rokovania zúčastnil, predstavil zámer svojho pôsobenia vo funkcii a odpovedal na otázky členov Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky.

Výbor konštatoval, že navrhnutý JUDr. Jaromír Čižnár spĺňa podmienky voliteľnosti ustanovené zákonom a odporučil vykonať voľbu.

82 hlasov rozhodlo o novom generálnom prokurátorovi

Národná rada dnes najprv hlasovala o tom, aby sa voľba uskutočnila tajným hlasovaním. Z 82 prítomných hlasovalo za 82 poslancov a 68 poslancov bolo neprítomných. Na tajné hlasovanie o návrhu na voľbu kandidáta bolo vydaných a poslanci si osobne prevzali 82 hlasovacích lístkov, všetkých 82 hlasovacích lístkov bolo platných. Za Jaromíra Čižnára hlasovalo všetkých 82 poslancov.

JUDr. Jaromír Čižnár je krajským prokurátorom v Bratislave. Narodil sa v roku 1964. Právnické vzdelanie získal v rokoch 1982 až 1986 na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Zdroj a foto: nrsr.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1495

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: