Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Neplatiči nájomného budú na tabuliach hanby

Admin 3 • 23.6. 2014, 10:33

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Otto Brixi a Anton Martvoň predložili do legislatívneho procesu návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov. Predmetný návrh sa nachádza v štádiu ukončenia medzirezortného pripomienkového konania.

Znevýhodňovanie vlastníkov nebytových priestorov v dome

Obsahom navrhovanej novelizácie zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov je nová úprava pravidiel tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv pre vlastníkov nebytových priestorov v bytovom dome, ktorí nevyužívajú všetky spoločné časti a spoločné zariadenia domu. Súčasná právna úprava podľa poslancov znevýhodňuje vlastníkov nebytových priestorov v dome pri tvorbe fondu prevádzky, údržby a opráv domu, pretože vlastníci nebytových priestorov nemusia využívať všetky spoločné časti a spoločné zariadenia domu, pričom sa na ich opravách podieľajú v rovnakej výške ako vlastníci bytov, ktorí ich dennodenne užívajú.

Obmedzenie možnosti šikanovania vlastníkov

Poslanci tiež navrhujú sa nové pravidlá pre hlasovanie vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ktoré by mali obmedziť možnosti šikanovania niektorých vlastníkov z titulu určovania nadmerných preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv. Navrhuje sa taktiež obmedzenie udeliť splnomocnenie na zastupovanie na schôdzi osobám, ktoré sú kandidátmi na volené funkcie v spoločenstve alebo na funkciu zástupcu vlastníkov.

Tabule hanby

 

„Platná právna úprava neumožňuje zverejňovať vlastníkov, ktorí majú veľké nedoplatky na príspevkoch do fondu prevádzky, údržby a opráv. Vlastníci bytov oprávnene poukazujú na skutočnosť, že riešenie sporov len súdnou cestou je zdĺhavé.“ konštatujú predkladatelia novely. Ako nástroj na riešenie tohto dlhodobého problému navrhli možnosť zverejňovania neplatičov spôsobom v dome obvyklým.

Odstránenie závažných chýb aj bez súhlasu vlastníkov

Niektoré pojmy, ktoré zákon používa, nie sú v súčasnom znení zákona definované, čo v praxi vyvoláva nejasnosti. Preto návrh zákona tieto pojmy definuje. Zároveň sa navrhuje umožniť, aby správca a predseda spoločenstva aj bez súhlasu vlastníkov mohli odstrániť závažné chyby zistené revíziou technických zariadení domu. V súčasnosti sa často stáva, že vlastníci bytov nesúhlasia s odstránením zistených nedostatkov z finančných dôvodov, pričom si neuvedomujú, že svojim konaním môžu ohroziť životy a majetok ostatných užívateľov bytov.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: najprávo.sk

 

 

 

 

 

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1412

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: