Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Národná rada bude opäť rozhodovať o zmenách v Trestnom zákone

najpravo.sk • 3.9. 2017, 12:26

Pred pár dňami sme vás na stránkach portálu najprávo.sk informovali o tom, že v rámci novely Obchodného zákonníka, ktorú schválila vláda a ktorú ešte čaká rokovanie v Národnej rade SR sa má v II. bode tohto zákona novelizovať aj Trestný zákon. Účelom navrhovaného doplnenia Trestného zákona je zavedenie skutkovej podstaty nového trestného činu – nekalá likvidácia, ktorý ma postihovať normami trestného práva tzv. biele kone, ako aj osoby participujúce na konaní v súvislosti s prevádzaním majetkovej účasti na právnických osobách na biele kone. Účinnosť sa navrhuje od 1. januára 2018. Článok si prečítajte TU (KLIKNITE)

Aj ďalším zákonom z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý sa už nachádza na pôde Národnej rady SR sa plánuje meniť základný kódex trestného hmotného práva. Ide o vládny návrh zákona o obetiach trestných činov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Účinnosť zmien je taktiež navrhovaná od 1. januára 2018. Pozrime sa na navrhované zmeny:

1. Predĺženie doby premlčania trestného stíhania vybraných trestných činov

Súčasné znenie § 87 ods. 5 Trestného zákona

Trestné stíhanie sa premlčí najskôr tri roky potom, čo osoba, na ktorej bol spáchaný trestný čin obchodovania s ľuďmi podľa § 179, trestný čin sexuálneho zneužívania podľa § 201 až 202, trestný čin týrania blízkej osoby a zverenej osoby podľa § 208 a trestný čin výroby detskej pornografie podľa § 368, dovŕšila osemnásty rok svojho veku.

Navrhované zmeny v ustanovení § 87 ods. 5:

V § 87 ods. 5 sa slová „tri roky“ majú s účinnosťou od 1. januára 2018 nahradiť slovami „pätnásť rokov“ a za slová „podľa § 179“ sa majú vložiť slová „trestný čin znásilnenia podľa § 199, trestný čin sexuálneho násilia podľa § 200,“.

Odôvodnenie zmien

Cieľom navrhovanej úpravy je predĺžiť dobu, v ktorej sa premlčuje trestné stíhanie vybraných trestných činov uvedených v § 87 ods. 5 z 3 rokov na 15 rokov, pričom zároveň dochádza k rozšíreniu katalógu týchto trestných činov aj na trestný čin znásilnenia podľa § 199 a trestný čin sexuálneho zneužívania podľa § 200. Objektom týchto trestných činov je často dieťa. Aplikačná prax poukázala na skutočnosť, že obete týchto trestných činov sa často odhodlajú k nahláseniu takýchto trestných činov až po uplynutí terajšej premlčacej doby. Preto veľa obetí zostáva bez akéhokoľvek zadosťučinenia a páchatelia zostávajú nepotrestaní a pokračujú v páchaní trestnej činnosti.     

2. Osobitný motív

V ustanovení § 140 Trestného zákona nachádzame v rámci výkladu osobitných kvalifikačných pojmov definíciu tzv. osobitného motívu.

Podľa § 140 Trestného zákona sa osobitným motívom sa rozumie spáchanie trestného činu

a) na objednávku,

b) z pomsty,

c) v úmysle zakryť alebo uľahčiť iný trestný čin,

d) v úmysle spáchať trestný čin terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme podľa § 419,

e) z nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, pre ich skutočný alebo domnelý pôvod, farbu pleti, sexuálnu orientáciu, politické presvedčenie alebo náboženské vyznanie, alebo

f) so sexuálnym motívom.

Navrhovaná zmena v ustanovení § 140:

V § 140 písm. e) sa za slová „farbu pleti,“ vkladá slovo „pohlavie, “.

Odôvodnenie zmeny

V § 140 sa formulačne upravuje písmeno e), ktorého znenie sa dopĺňa v súlade so záväzkami Slovenskej republiky vyplývajúcimi zo smernice Európskeho parlamentu a Rady 2012/29/EÚ z 25. októbra 2012, ktorou sa stanovujú minimálne normy v oblasti práv, podpory a ochrany obetí trestných činov odkazom na „pohlavie“.      

Zdroj: Národná rada SR
Znenie právnych predpisov: ASPI - Autorizovaný systém právnych informácií
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1441

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: