Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Najvyšší čas na sprísnenie legislatívy voči asociálom

najpravo.sk • 7.9. 2012, 07:31

Primátori troch miest Partizánskeho, Handlovej a Žiaru nad Hronom spustili vo štvrtok 6. septembra 2012 celoslovenskú petičnú akciu za ochranu práv slušných ľudí. Žiadajú v nej sprísnenie legislatívy pre tých, ktorí obmedzujú práva slušných ľudí. Petičné hárky majú záujemcovia k dispozícii na stiahnutie na webovej stránke mesta Partizánske.

Poslancov národnej rady touto petíciou žiadajú o účinnejšie presadenie týchto opatrení:

  1. prehĺbenie ochrany základných práv slušných ľudí pred asociálmi, sprísnením legislatívnych postihov prejavov obmedzujúcich ústavou garantovaných ľudských práv slušných ľudí
  2. vyplácanie sociálnych dávok podmienené vykonanou prácou poberateľa sociálnej dávky
  3. zníženie veku trestnoprávnej zodpovednosti maloletých zo 14 rokov na 12 rokov veku
  4. trestnoprávne postihy rodičov za trestné činy ich detí

Dôvodom petície je zhoršujúca sa situácia v spolunažívaní občanov miest a obcí s nedisciplinovanými a asociálne sa správajúcimi spoluobčanmi. Nárast negatívnych protispoločenských javov narúša základné princípy občianskeho spolunažívania a slušného správania a podnecuje zvýšenú agresivitu a kriminalitu. Uvedené okolnosti negatívne ovplyvňujú a narúšajú každodenný život disciplinovaných spoluobčanov.

Členmi petičného výboru sú Ing. Rudolf Podoba, Handlová, Mgr. Ivandoc. PaedDr. Jozef Božik PhD. Černaj, Žiar nad Hronom a doc. PaedDr. Jozef Božik, PhD., Partizánske, ktorý je zároveň predsedom petičného výboru.

Vytlačte si petičný hárok a podporte petíciu aj vy! Vyplnené petičné hárky môžu obyvatelia miest a obcí zasielať na adresu: Mestský úrad Partizánske, Námestie SNP 212, 958 01 Partizánske.

Aké následky môže mať prijatie petície?

Problematiku petícií upravuje zákon č. 85/1990 Zb.o petičnom práve. Každý má právo sám alebo s inými obracať sa vo veciach verejného alebo iného spoločného záujmu na štátne orgány a orgány územnej samosprávy so žiadosťami, návrhmi a sťažnosťami, ktoré sa nazývajú petícia. Petícia však nesmie vyzývať k porušovaniu ústavy, zákonov a právne záväzných aktov Európskej únie, popieraniu alebo obmedzovaniu osobných, politických alebo iných práv.

Orgán verejnej správy, ktorému sa doručila petícia, je povinný petíciu prijať. Ak z obsahu petície vyplýva, že nie je príslušný vybaviť ju, petíciu do desiatich pracovných dní odo dňa jej doručenia postúpi príslušnému orgánu a oznámi to tomu, kto petíciu podal. Ak nie je príslušný na vybavenie jej časti, kópiu petície s uvedením príslušnej časti do desiatich pracovných dní postúpi príslušnému orgánu verejnej správy a oznámi tomu, kto petíciu podal.

Príslušný orgán verejnej správy je povinný prešetriť a vybaviť petíciu tak, aby zistil skutočný stav veci, jeho súlad alebo rozpor s právnymi predpismi a verejným alebo iným spoločným záujmom. Výsledok vybavenia petície písomne oznámi do 30 pracovných dní od doručenia petície alebo od odstránenia jej nedostatkov osobe, ktorá podala petíciu, alebo osobe určenej na zastupovanie v styku s orgánom verejnej správy. Ak nemožno vybaviť petíciu v tejto lehote, príslušný orgán verejnej správy písomne oznámi osobe, ktorá ju podala, že petícia bude vybavená v lehote ďalších 30 pracovných dní.

Ak z obsahu petície vyplýva, že petíciu nemožno takto vybaviť, orgán verejnej správy príslušný na vybavenie petície obsahujúcej žiadosť alebo návrh posúdi jej obsah a zašle písomnú odpoveď spolu s odôvodnením osobe, ktorá petíciu podala alebo osobe určenej na zastupovanie v styku s orgánom verejnej správy.

Ilustračné foto: stock.xchng
Foto: www.partizanske.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2864

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: