Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR reaguje na vyjadrenia ex-ministerky Žitňanskej

najpravo.sk • 6.11. 2012, 21:45

Poslankyňa Lucia Žitňanská dnes na tlačovej konferencií prezentovala svoje názory na postup Vlády SR v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP). Ministerstvo spravodlivosti SR považovalo za potrebné zdôrazniť, že na tlačovej konferencii odzneli tvrdenia, ktoré sú v príkrom rozpore s realitou, a preto predložilo nasledujúce objasnenie postupu Vlády SR v konaní pred ESĽP:

„Vláda SR pri každej oznámenej sťažnosti musí reagovať na výzvu ESĽP vyjadriť sa k nárokom sťažovateľa na spravodlivé zadosťučinenie pre prípad, že tento medzinárodný súd dospeje k záverom o porušení práv. Uvedené neznamená, že vláda uznáva porušenie práv sťažovateľa Harabina. Práve naopak, zdôrazňujeme, že vláda so sťažovateľom neuzavrela zmier, ale pokračovala v sporovom konaní pred ESĽP, vyjadrila sa k spravodlivému zadosťučineniu a zároveň v ňom reagovala na nové skutočnosti uvedené sťažovateľom, ku ktorým došlo na vnútroštátnej úrovni - výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu a rozhodnutie ministra financií z 23. apríla 2012.

Ak by sa Vláda SR nevyjadrila k nárokom sťažovateľa na spravodlivé zadosťučinenie, tak v prípade, že by súd konštatoval porušenie práv sťažovateľa, hrozilo by, že by súd priznal sťažovateľovi náhradu v ním požadovanej výške. Na žiadnom mieste v dodatočnom stanovisku pritom vláda porušenie sťažovateľových práv neuznala a ani nepripustila, že rozhodnutie Ústavného súdu SR bolo chybné. Ak pani poslankyňa Lucia Žitňanská naznačuje, že vláda doručila ESĽP stanovisko, v ktorom uznáva porušenie práv sťažovateľa Harabina, ide buď o vážne nepochopenie veci, alebo o hrubé a úmyselné zavádzanie verejnosti.

O sťažnosti, ako aj o spravodlivom zadosťučinení rozhodne s konečnou platnosťou ESĽP. Pripomíname, že mnohé sťažnosti boli vyhlásené za neprijateľné z dôvodu zjavnej nepodloženosti napriek tomu, že vláda sa vyjadrila k nárokom sťažovateľov na spravodlivé zadosťučinenie. Dňa 2. novembra 2012 o 20.01 hod. ESĽP vláde SR oznámil, že rozsudok v prípade Harabin bude vyhlásený 20. novembra 2012. Budeme o ňom informovať bez zbytočného odkladu. Súčasťou uvedeného rozsudku budú aj zosumarizované vyjadrenia vlády k sťažnosti. Podľa Ministerstva spravodlivosti SR môže rozhodnutie ESĽP v tejto veci predstavovať významný návod pre ďalšiu rozhodovaciu činnosť vnútroštátnych orgánov." 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1462

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: